BACK TO
TOP
Διεθνή

Εμπορική συμφωνία με άρση δασμών ύψους 10% για Βρετανία και Νέα Ζηλανδία

Στις 20 Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία έφτασαν σε μία εκτενή εμπορική συμφωνία που θα επιτρέπει την μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών δίχως δασμούς, μεταξύ των δύο χωρών.

κοντεινερ

18
0

Η συμφωνία αποτελεί μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνει η βρετανική πλευρά στην διεθνή σκηνή μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, επενδύοντας στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που πέρυσι είχε συνολική αξία 2,3 δις αγγλικών λιρών (κάτι περισσότερο από 2,7 δις ευρώ).

Δασμοί που άγγιζαν το 10% σε βρετανικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που εξάγονταν στην Νέα Ζηλανδία θα εξαφανιστούν, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2030. Η συμφωνία επηρεάζει θετικά και τις εξαγωγές βρετανικού αρνιού στην Νέα Ζηλανδία, οι οποίες πέρυσι έφτασαν τους 39 χιλ. τόνους και σε αξία τα 215,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι κινήσεις της βρετανικής πλευράς στην διεθνή σκακιέρα, αποσκοπούν στην ένταξη της χώρας στην Δια-Ειρηνική Εμπορική Συνεργασία (CPTPP), μία πρωτοβουλία 11 κρατών αποτελούμενη από χώρες με ακτές που βλέπουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση δίχως δασμούς στην αγορά του Ειρηνικού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία