Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Προσωπικός και ψηφιακός βοηθός για τον ευρωπαίο αγρότη η εφαρμογή FaST

Στις 25 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματα μιας μελέτης που σχετίζεται με την εφαρμογή του Εργαλείου Αειφορίας Φάρμας για θρεπτικά συστατικά (FaST).

fast_800x418_2

62
0

Το FaST είναι ένα εργαλείο ψηφιακής γεωργίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphone, tablet και υπολογιστές. To ψηφιακό εργαλείο θα συνδυάζει υπάρχοντα καλλιεργητικά δεδομένα με δεδομένα παρεχόμενα από τους αγρότες για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων για τη λίπανση των καλλιεργειών μέσω σχεδίων διαχείρισης θρεπτικών συστατικών, το οποίο θα έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους αγρότες και την κοινωνία γενικότερα.

Η νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) στοχεύει στην προώθηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα που μπορεί να υποστηρίξει τα προς το ζην των αγροτών, να παρέχει υγιή και βιώσιμα τρόφιμα για την κοινωνία και να βοηθήσει στη δημιουργία ζωντανών αγροτικών περιοχών. Για να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο, τα κράτη μέλη θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα για τον εφοδιασμό των αγροτών με FaST ως μέρος των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ. Το FaST θεωρείται μια βασική πλατφόρμα για τη δημιουργία και την επαναχρησιμοποίηση λύσεων για βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Η μελέτη FaST Navigator (Αλγόριθμοι διαχείρισης θρεπτικών ουσιών, αξιολόγηση εισροών και αερίων θερμοκηπίου (GHG) – Εργαλείο βελτιστοποίησης των πόρων) προσπάθησε να αντιμετωπίσει μία από τις κύριες προκλήσεις για την εφαρμογή του FaST: τη διαθεσιμότητα λειτουργικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για παρέχει τυποποιημένες και συνεπείς συμβουλές σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων, σε διαφορετικές συνθήκες διαθεσιμότητας δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εντόπισαν τα μοντέλα που είναι απαραίτητα για την παροχή ακριβών ποσοτικών συμβουλών σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων, καθώς και εκείνα που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των εκπομπών GHG και την απομάκρυνσή τους. Οι απαιτήσεις δεδομένων αυτών των μοντέλων κυμαίνονται από πολύ ακριβείς αλγόριθμους, βασισμένους σε λεπτομερή δεδομένα, έως πιο λειτουργικές μεθόδους που βασίζονται σε κοινά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών.

Τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί θα διευκολύνουν την εφαρμογή του FaST παρέχοντας μια τυποποιημένη αναφορά για τις διαδικασίες υπολογισμού. Θα είναι πλήρως ανοιχτά και προσβάσιμα για να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την ευρεία υιοθέτησή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης FaST Navigator είναι προσβάσιμα για διοικήσεις και ιδιωτικούς φορείς και αποτελούν μέρος της υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του FaST.

Η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία