BACK TO
TOP
Διεθνή

Μαζικές διαδηλώσεις από Ολλανδούς κτηνοτρόφούς και αγρότες ενάντια στην εφαρμογή του Green Deal

Πολυπληθείς και γεμάτες ένταση είναι οι διαδηλώσεις αγροτοκτηνοτρόφων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ολλανδία, με κύρια αιτία τα κυβερνητικά σχέδια για μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αζώτου στα πλαίσια της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας έως το 2030.

dutch-farmers-1-5973272-1656945199905

168
0

Δεδομένου ότι η Ολλανδία αποτελεί μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες αναλογικά εκπομπές αερίων, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού κοπαδιών που βόσκουν στη χώρα, ο αγροτικός πλυθησμός ανησυχεί πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα πλήξουν σημαντικά την δραστηριότητά τους.

Εσχάτως η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά των ζώων και από τη χρήση αμμωνίας στα λιπάσματα, ενώ μέχρι το 2030 η κυβέρνηση έβαλε στόχο την μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου.

Η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου έως και 70% σε 131 σημαντικές ζώνες - οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται κοντά σε φυσικά καταφύγια και προστατευόμενες περιοχές - προκειμένου να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους ως το 2030.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι στοχοθετούνται άδικα σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου και τη βιομηχανία και πολλοί δεσμεύονται να αντισταθούν σθεναρά σε οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης ή κλεισίματος των εργασιών τους.

Μεγάλη η ένταση των διαδηλώσεων, προειδοποιητικά πυρά από την αστυνομία

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά την Τρίτη 5 Ιουλίου το βράδυ, χωρίς να προκληθούν θύματα, με θύμα ένα τρακτέρ, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων κατά κυβερνητικού σχεδίου που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αζώτου. «Γύρω στις 22:40 (23:40 ώρα Ελλάδος) οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας», στο Χίρενβιν, στη βόρεια Ολλανδία, σημειώνει η αστυνομία σε μήνυμά της στο Twitter.

«Παρουσιάστηκε μια απειλητική κατάσταση. Ρίφθηκαν προειδοποιητικά πυρά και στοχευμένα πυρά», προσθέτει. Ένα τρακτέρ χτυπήθηκε και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, διευκρινίζει η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για τα πυρά της αστυνομίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία