BACK TO
TOP
Διεθνή

Περισσότερες από 60 χώρες δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τις εισαγωγές σε αγροτικά προϊόντα

Περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με μια ειδική ομάδα εργασίας του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

4095610

88
0

Η ειδική ομάδα εστιάζει την προσοχή της σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας, του Μαλάουι, του Πακιστάν και της Μιανμάρ, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του POLITICO.

Μάλιστα, η περίληψη μιας συνάντησης με επικεφαλής αξιωματούχους του ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου αναφέρει ότι «η ειδική ομάδα συνεχίζει να επικεντρώνεται στο... υψηλό κόστος των εισαγωγών που επηρεάζει το ισοζύγιο πληρωμών σε περισσότερες από 60 χώρες», καθώς και στις προκλήσεις επισιτιστικής ασφάλειας που προκύπτουν από την υποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εθνικών προϋπολογισμών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τις «βασικές εισαγωγές».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχημάτισε μια 32μελή Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων (GCRG), τον Μάρτιο - μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική και μεγάλη παραγωγό τροφίμων στην Ουκρανία- προκειμένου να παράσχει προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της ενέργειας και των οικονομικών και κλάδους τροφίμων.

Έκτοτε, ένα «δίκτυο» βασικών παραγόντων για την παγκόσμια πείνα συμβουλεύει την ομάδα-GCRG, του οποίου ηγούνται από κοινού η Inger Andersen, επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, και ο David Nabarro, ο ειδικός απεσταλμένος για το COVID-19 στο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του POLITICO είναι ένα email από τον Nabarro που στάλθηκε στις 4 Αυγούστου, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στις 28 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτό, οι συμμετέχοντες τόνισαν πώς: «Στη Σιέρα Λεόνε, η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων από τους φτωχότερους μειώνεται ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών. Παρόμοιοι κίνδυνοι αναφέρονται από την Κολομβία, το Κονγκό, το Τσαντ, τον Ισημερινό, το Ιράκ, την Κένυα, το Μαλάουι και τη Μαυριτανία.

Συνεχίζει: «Οι οργανώσεις καταναλωτών αναφέρουν ότι οι τιμές αυξάνονται ολοένα και πιο γρήγορα στο Πακιστάν, τη Μιανμάρ, το Περού, το Μαλάουι, το Μπουρούντι και τη Νιγηρία με αυξανόμενους αριθμούς ανθρώπων που πληρώνουν «πάνω από τις πιθανότητες» για είδη πρώτης ανάγκης. Περίπου 12 κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στην χρεοκοπία αποπληρωμές και πολλοί αναζητούν ευκαιρίες για ελάφρυνση χρέους».

Αυτή η άτυπη συμβουλευτική ομάδα για την επισιτιστική κρίση έχει συνεδριάσει 13 φορές φέτος, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ύπαρξή της στον ιστότοπο του ΟΗΕ. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσουν αμέσως. Ένας συμμετέχων στη συνάντηση της 28ης Ιουλίου είπε ότι δεν υπάρχει σταθερή συμμετοχή στην ομάδα και ότι περίπου 30 με 40 άτομα προσκλήθηκαν να την παρακολουθήσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη συμφωνία ότι βοήθησαν  στη μεσολάβηση με την Ουκρανία, την Τουρκία και τη Ρωσία να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την Οδησσό για εξαγωγές τροφίμων. Είπαν επίσης ότι ο Josef Schmidhuber του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έθεσε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας περιλάμβανε διατάξεις που εγγυώνται ότι οι φτωχότερες χώρες θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τα πρόσφατα απελευθερωμένα σιτηρά της Ουκρανίας - αλλά δεν έλαβε απάντηση. Το POLITICO επικοινώνησε με τον Schmidhuber για σχόλιο, αλλά έλαβε μήνυμα ότι ήταν εκτός γραφείου.

«Πιστεύω ότι σημειώνουμε κάποια πρόοδο, συγκεκριμένα στα τρόφιμα», δήλωσε ο Γκουτέρες στις 3 Αυγούστου σχετικά με τις εργασίες της επισιτιστικής ομάδας- GCRG. Το λεγόμενο Food Workstream Network του GCRG θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή του στις 25 Αυγούστου.

Πηγή: POLITICO

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία