BACK TO
TOP
Διεθνή

Βουτιές και απώλειες για τις παγκόσμιες αγορές σε αχαρτογράφητα νερά

Πολύ σημαντική κρίνεται η εβδομάδα που μας πέρασε για τις διεθνείς οικονομικές αγορές. Πολλές κατηγορίες χρηματιστηριακών προϊόντων, όπως θα δούμε παρακάτω, κατέρριψαν πολυετή ρεκόρ τιμών, γεγονός που δείχνει πόσο οι εποχές που ζούμε είναι αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες.

im-408748

76
0

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0.75% και έτσι πλέον τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο 3.25%.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell, επανέλαβε πvς ο βασικότερος στόχος παραμένει η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί έστω κι αν αποβεί εις βάρος της ανάπτυξης και άλλων μακροοικονομικών μεγεθών όπως η ανεργία.

Αυτές οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και επέφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές.

Οι περισσότερες αγορές μετοχών είχαν  μεγάλες απώλειες σε Ευρώπη και Αμερική. Τα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο υπέστησαν μεγάλη πτώση τιμών. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά ενώ νομίσματα υψηλότερου ρίσκου και νομίσματα συνδεδεμένα με εμπορεύματα, είχαν πολύ μεγάλες απώλειες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις περισσότερες χώρες εκτοξεύτηκαν ενώ το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν την πορεία των δεικτών μετοχών και είχαν έντονες διορθωτικές κινήσεις.

Σε αυτό το ηλεκτρισμένο περιβάλλον με ακραίες τιμές και πολυετή ρεκόρ να καταρρίπτονται, βρίσκεται και η Ευρώπη η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και να προκαλούνται μεγάλες ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τον προσεχή χειμώνα. Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, ο πληθωρισμός καλπάζει και οι φόβοι για μη ενεργειακή επάρκεια ενισχύονται.

Οι αγορές κρίνουν ως άλλον ένα επιβαρυντικό παράγοντα για την Ευρώπη και τη διαφαινόμενη νίκη της Giorgia Meloni στις Ιταλικές εκλογές, λόγω των θέσεων της και της κόντρας της παράταξής της με τις Βρυξέλλες. Η δήλωση της Ursula von der Leyen, μέρες πριν τις εκλογές ήταν χαρακτηριστική: "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει στην Ιταλία".

Εκτός από τη Fed, οι κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας είχαν επίσης συνεδριάσεις για αποφάσεις επιτοκίων, όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Οι δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έδειξαν τη μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στην ψυχολογία των αγορών μεταξύ των Ηνωμένων  Πολιτείων και των υπολοίπων οικονομιών, αφού μόνο στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αγώνων.

Μία πολύ σημαντική είδηση ήρθε και από την Ιαπωνία, όπου για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια είδαμε παρέμβαση της κυβέρνησης σε σχέση με τη νομισματική ισοτιμία του γιεν, το οποίο είναι εξαιρετικά αδύναμο τον τελευταίο καιρό.

Η παρέμβαση αυτή, είχε να κάνει με πώληση δολαρίων και αγορά γιεν και έγινε σε πλήρη ασυμφωνία με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας που είχαν προηγηθεί.

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, έχει επίσης πληθώρα σημαντικών ανακοινώσεων όπως οι προηγούμενες εβδομάδες αλλά κυριαρχείται επίσης από ομιλίες της Christine Lagarde, του Jerome Powell και άλλων επιφανών τραπεζιτών. Οι αγορές θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις τους, σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδιά τους. 

Σημαντικές ανακοινώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών. Στην Ευρώπη θα κυριαρχήσουν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και των λιανικών πωλήσεων και του πληθωρισμού στη Γερμανία. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι δείκτες ΡΜΙ στην Κίνα και το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο κρίνονται ως σημαντικές ανακοινώσεις.

SP500

Με έντονες πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,710 μονάδες και απώλειες που άγγιξαν το 5%. Η πτώση συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση, με τον δείκτη να έχει χάσει από τα μέσα Αυγούστου, πάνω από το 13% της αξίας του. Μετά την ανακοίνωση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ήρθε η απάντηση της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε λίγους μήνες, κατά 0.75%. Η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού, αναγκάζει τη Fed να κινείται επιθετικά, αυξάνοντας το κόστος χρήματος και περιορίζοντας την ρευστότητα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών που κινούνται διορθωτικά και πλήττονται επίσης από το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα που επικρατεί στις αγορές, το οποίο ωθεί πολλούς επενδυτές σε επιλογές χαμηλότερου ρίσκου, όπως τα είναι τα κρατικά ομόλογα. Το αμερικανικό δεκαετές βρίσκεται σε υψηλή τιμή δέκα περίπου ετών, πάνω από το 3.70% και συγκεντρώνει προτιμήσεις επενδυτών, σε σχέση με τις αγορές μετοχών που εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα ρίσκου. Κοντά στις 3,635 μονάδες, βρίσκεται η σημαντική στήριξη που αποτελεί και χαμηλή τιμή 2 ετών περίπου και κάτω από αυτά τα επίπεδα, η πτώση ίσως γίνει εντονότερη. Αν δεν υπάρξει γρήγορη προσέγγιση των 4,000 μονάδων, το κλίμα μάλλον θα παραμείνει αρνητικό.

DAX40

Έντονα πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 12,325 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 3.70%. Η Ευρώπη και η Γερμανία επηρεάστηκαν εμφανώς από την μεγάλη πτώση των αμερικανικών δεικτών αν και η Ευρωπαϊκή ήπειρος έχει σημαντικούς λόγους να είναι απαισιόδοξη, πέραν των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο καγκελάριος Scholz, πραγματοποίησε σειρά επαφών στη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρει λύση στο τεράστιο ενεργειακό θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ο Γερμανός καγκελάριος, υπέγραψε μια συμφωνία με την εταιρεία ADNOC του Abu Dhabi, η οποία δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αφού οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξασφαλίζει είναι μικρές αλλά τουλάχιστον δίνει μια ψυχολογική ανάταση πως λύσεις μπορεί να βρεθούν εκτός Ρωσίας. Τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στη Γερμανία, συνεχίζουν να απογοητεύουν. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Αύγουστο (σε ετήσιο επίπεδο), με το εξωπραγματικό 45.8%. Στη Γερμανία ήδη ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον της ακρίβειας αφού οι τιμές αυξάνονται ραγδαία σε πολλά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώθηκαν στο σύνολό τους κάτω από τις προσδοκίες των αγορών και αρκετά κάτω από την τιμή 50 που είναι το όριο οικονομικής βελτίωσης. Η στήριξη των 12,365 μονάδων έχει διασπαστεί και πλέον υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη πτώση. Μια γρήγορη άνοδος πάνω από αυτήν την στήριξη, ίσως βάλει και πάλι τον DAX40 σε ασφαλέστερες ζώνες τιμών.

FTSE100

Σημαντικά πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,030 μονάδες, έχοντας απώλειες σχεδόν 3.30%. Η πτώση άρχισε την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων από τη Fed αλλά κορυφώθηκε την Παρασκευή, μετά τις αρνητικές οικονομικές ανακοινώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε σε έντονα αρνητικό έδαφος, ενώ κάτω από το 50 βρέθηκαν όλοι οι δείκτες ΡΜΙ. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0.50% (από το 1.75% στο 2.25%) και οι προοπτικές για την οικονομία της χώρας παραμένουν αρνητικές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διψήφιο πληθωρισμό που θα επιμείνει και πολλά συνεχιζόμενα τρίμηνα με ύφεση. Το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώνεται την Παρασκευή, θα δώσει μια πρώτη γεύση της κατάστασης αν και αναμένεται να κινηθεί σε ελαφρώς αρνητική περιοχή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις, με τον Καγκελάριο των Οικονομικών Kwasi Kwarteng να ανακοινώνει μέτρα καταπολέμησης του υψηλού ενεργειακού κόστους, μείωση φορολογικών συντελεστών και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο FTSE100 νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, αντιδρά ανοδικά με κέρδη 0.26% αλλά μένει να δούμε αν αυτά τα μέτρα είναι ικανά να αναστρέψουν την κατάσταση. Όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από τις 7,000 μονάδες, το κλίμα δείχνει βελτιωμένο. Κάτω από τις 7,000 μονάδες, ίσως προκληθούν νέες διορθωτικές πιέσεις.

Χρυσός

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,651 και απώλειες κοντά στο 2%. Το πολύ ισχυρό αμερικανικό δολάριο, στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός, πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Το χρήμα γίνεται λιγότερο και ακριβότερο με βάση την στάση των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κι αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί επενδυτικές λύσεις απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις, όπως είναι ο χρυσός. Επιπλέον, μια διαφαινόμενη ύφεση πλήττει παραδοσιακά τις τιμές των εμπορευμάτων, κάτι που είναι ιδιαιτέρως πιθανό στην Ευρώπη ενώ ήδη διαφαίνεται στις ΗΠΑ. Οι οικονομικές ανακοινώσεις παγκοσμίως έχουν αρνητική χροιά στα μακροοικονομικά μεγέθη και στην ανάπτυξη, ενώ οι ΗΠΑ μετρούν ήδη δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Ο χρυσός βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο του 2020 και φαίνεται πως τεχνικά τουλάχιστον, υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω πτώση. Μια πιθανή ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται στην περίπτωση που δούμε εδραιωμένες τιμές, πάνω από τα $1,678.

Πετρέλαιο

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $79.25, με απώλειες που προσέγγισαν το 6.70%. Οι φόβοι πως τα αυξανόμενα επιτόκια στις κύριες οικονομίες του κόσμου, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ύφεση, άρα και σημαντική μείωση στη ζήτηση πετρελαίου, είναι ο βασικότερος λόγος για το καθοδικό ράλι που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου. Ενισχυτικός παράγοντας της πτώσης είναι και το πανίσχυρο δολάριο, που βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 20 χρόνια περίπου. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Ευρώπη, με την ύφεση να χτυπά ήδη την πόρτα της ενώ εμφανώς μειωμένη ζήτηση παρουσιάζει η Κίνα, λόγω των lockdowns. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στη συνεδρίαση των χωρών -  μελών του ΟΠΕΚ, στις 5 Οκτωβρίου και στο αν θα ανακοινωθεί μείωση της παραγωγής, προκειμένου να σταματήσει η μεγάλη πτώση των τιμών. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως, μια κίνηση περισσότερο συμβολική και τροχιοδεικτική. Δεν υπάρχει εμφανής στήριξη τιμών και έτσι η πτώση είναι ικανή να συνεχιστεί περαιτέρω. Μια επαναφορά πάνω από τα $80, μπορεί φέρει νέες ισορροπίες.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0008 και έκλεισε στο 0.9689.  Η πτωτική τάση της ισοτιμίας επιταχύνθηκε από την Τετάρτη και μετά, με την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell έδειξε πως η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων και η σφιχτή νομισματική πολιτική θα συνεχιστούν ώσπου να δαμαστεί ο πληθωρισμός. Οι δράσεις και οι δηλώσεις αυτές, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου που έφερε την ισοτιμία σε χαμηλές περιοχές τιμών που αποτελούν νέο ρεκόρ εικοσαετίας. Η Christine Lagarde επανέλαβε σε ομιλία της πως ο στόχος της ΕΚΤ παραμένει η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά οι αγορές εκτιμούν πως η Ευρώπη δεν έχει τα αντίστοιχα περιθώρια και εργαλεία που έχουν οι ΗΠΑ για να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο, αφού το φάσμα της ύφεσης και η ενεργειακή κρίση επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Τα οικονομικά αποτελέσματα στην Ευρώπη συνεχίζουν να απογοητεύουν: η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι στο ναδίρ και οι δείκτες ΡΜΙ σε Ευρωζώνη, Γερμανία και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν σταθερά κάτω από το 50 και κάτω από τις  εκτιμήσεις των αγορών. Η επιδείνωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία, η επιστράτευση του προέδρου Πούτιν και οι συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για το ευρώ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πια τεχνική στήριξη, η ισοτιμία θα μπορούσε να συνεχίσει την πτωτική της τάση με βάση την πιθανή συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου. Όμως τα πολύ χαμηλά επίπεδα που έχει βρεθεί το ευρώ, μπορεί να αποτελέσουν μία επενδυτική ευκαιρία για κάποιους αγοραστές κι έτσι να δούμε ανοδικές αντιδράσεις.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Σαρωτικά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1413 και έκλεισε στο 1.0845. Ήταν σίγουρα μία από τις εντονότερα πτωτικές εβδομάδες που έχουμε δει για τη στερλίνα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και το ισχυρό δολάριο. Σχεδόν κλίμα πανικού με πωλήσεις στερλίνας επέφερε ο νέος μίνι προυπολογισμός του νέου υπουργού οικονομικών Kwasi Kwarteng που μειώνει τους φόρους και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ήδη μεγάλων ελλειμάτων της βρετανικής οικονομίας. Μία κίνηση μεγάλου ρίσκου που δέχτηκε έντονες επικρίσεις από όλο το πολιτικό φάσμα και πολλά επενδυτικά funds. Το GBPUSD έχει πλέον βρεθεί αρκετά κοντά στη χαμηλή τιμή όλων των εποχών (1.0520 το 1985) και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν πως αυτά τα επίπεδα μπορούν να καταρριφθούν. Αρχίζει όμως να διαμορφώνεται ένα κλίμα εκτιμήσεων πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της το Νοέμβριο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.75% ή ακόμα και κατά 1% και όσο πλησιάζουμε προς αυτή την ημερομηνία, αν οι φήμες αυτές ενισχυθούν, μπορούν να προκαλέσουν μία πρόσκαιρη αντίδραση της στερλίνας, παρόλο που τα προβλήματα θα παραμείνουν.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 142.88 και κλείσιμο στο 143.33. Τα γεγονότα που συνέβησαν σε σχέση με το Ιαπωνικό νόμισμα είναι πολύ σημαντικά. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, την Τετάρτη ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία στο 3% για τον Αύγουστο, μία τιμή σημαντικά αυξημένη από το 2.6% του Ιουλίου. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε κάποιες φήμες πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να παύσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια. Την επόμενη μέρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια αναλλοίωτα στο -0.1% και με βάση τις δηλώσεις που ακολούθησαν, θα διατηρήσει και την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Λίγες ώρες αργότερα όμως, είδαμε μία βίαιη πτώση του USDJPY που οφειλόταν σε παρέμβαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, η οποία πούλησε αμερικανικά δολάρια και αγόρασε γιεν, προκειμένου να στηρίξει  το εγχώριο νόμισμα. Η παρέμβαση αυτή πάντως απεδείχθη ανεπαρκής αφού γρήγορα η ισοτιμία ανέκτησε την πρότερη τιμή της αλλά μεταβλητότητα ανέβηκε στα ύψη αφού δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων έκαναν λόγο πως μπορεί να υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο μέλλον ανά πάσα στιγμή, με οποιονδήποτε τρόπο ακόμα και σε αργίες. Τεχνικά μιλώντας, η ανοδική τάση δεν έχει αλλοιωθεί και ο στόχος των αγοραστών παραμένει η  κατάρριψη του ρεκόρ όλων των εποχών στο 147.68 αλλά αφενός τα πολύ χαμηλά επίπεδα του γιεν που ίσως αποτελούν επενδυτική ευκαιρία και αφετέρου οι πιθανές νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας στο οποίο δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 143.12 και έκλεισε στο 138.93. Το ευρώ βυθίζεται στη βάση των συνεπειών του πολέμου της Ουκρανίας που κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει ενεργειακό πρόβλημα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έντονη ύφεση. Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, ενίσχυσε σημαντικά το γιεν και αυτή η ενίσχυση φάνηκε ιδιαιτέρως σε ισοτιμίες με ασθενή νομίσματα όπως είναι το ευρώ. Αν η καθοδική τάση που αρχίζει να διαμορφώνεται, συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα τότε κάτω από το 138.40, υπάρχει χώρος για την ισοτιμία να κινηθεί ακόμα και στην περιοχή τιμών του 135.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8757 και έκλεισε στο 0.8931. Ήταν η όγδοη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα για την ισοτιμία που έχει πραγματοποιήσει ένα ράλι το οποίο έχει αποφέρει άνοδο 550 pips περίπου, η οποία είναι ιδιαιτέρως μεγάλη για τα μέτρα του EURGBP. Το ευρώ και η στερλίνα είναι αδύναμα αυτή την περίοδο αλλά φαίνεται πώς το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο βρετανικό νόμισμα το οποίο καταρρέει σε σχέση με όλα τα κύρια νομίσματα. Ο υψηλός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγάλη πιθανότητα για ύφεση πολλών τριμήνων και η μικρή παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (0.50% αύξηση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα) είναι σημαντικοί λόγοι για αυτό. Η προφανής αντίσταση βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 0.90 και πάνω από αυτό το επίπεδο μπορεί να υπάρξει ένα νέο ανοδικό ράλι βασισμένο στην ανοδική ψυχολογία αλλά η στερλίνα πού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αρκετών δεκαετιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς επενδυτές ως μία μοναδική ευκαιρία.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Έντονα ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3261 και έκλεισε στο 1.3589. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η ισοτιμία είχε να βρεθεί από τον Ιούλιο του 2020 και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ο βασικότερος λόγος είναι αναμφισβήτητα η  μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Επίσης η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό αγαθό της οικονομίας του Καναδά, πιέζει το νόμισμα της χώρας. Τέλος, την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στον Καναδά για τον Αύγουστο στο 5.8%, ένα νούμερο σημαντικά χαμηλότερο από το 6.1% του Ιουλίου και από το 6%  που εκτιμούσαν οι αγορές. Ο μειωμένος πληθωρισμός αυξάνει την πεποίθηση των αγορών πως η τράπεζα του Καναδά θα έχει χλιαρές δράσεις στο επόμενο διάστημα, σε αντίθεση με τη Fed που αναμένεται να συνεχίσει επιθετικά. Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και από τα αρνητικά μακροοικονομικά αποτελέσματα του Καναδά που είδαμε τελευταία. Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 2.5%. Μία άνοδος όμως 800 pips  μέσα σε ένα μήνα δημιουργεί υπεραγορασμένες συνθήκες για την ισοτιμία και έτσι τυχόν αντιδράσεις ενίσχυσης του δολαρίου του Καναδά, δεν μπορούν να αποκλειστούν.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9627 και το κλείσιμο στο 0.9811. Η Τράπεζα της Ελβετίας την περασμένη Πέμπτη, αύξησε τα επιτόκια κατά 0.75%, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στο 0.50%. Θυμίζουμε πως πριν μερικούς μήνες τα επιτόκια στην Ελβετία ήταν -0.75% και βρέθηκαν σε θετικό έδαφος μετά από δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις. Αυτό το γεγονός όμως δεν ήταν αρκετό ώστε να δυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Το δολάριο ενισχύθηκε έντονα αφού δεν είναι μόνο η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και η προσδοκία για νέες αυξήσεις στις δύο επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους και ίσως μέσα στο 2023. O Thomas Jordan, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας, δήλωσε πως νέες αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά η απόκλιση σε σχέση με τη Fed, είναι δεδομένη: 3.25% σε σχέση με 0.50%. Η επόμενη αντίσταση στην ανοδική πορεία της ισοτιμίας βρίσκεται κοντά στο 0.9870 αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και διορθωτικές κινήσεις αφού η άνοδος ήταν μεγάλη και απότομη. 

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Σημαντικά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6712 και έκλεισε στο 0.6526. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν δεδομένη χωρίς το δολάριο της Αυστραλίας να μπορεί να προβάλει αντίσταση αφού στην ανακοίνωση των πρακτικών της κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας την περασμένη Τρίτη, δεν μάθαμε κάτι καινούργιο σε σχέση με τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια και αυτό ερμηνεύτηκε μάλλον από τις αγορές, ως μία  ήπια στάση. Η Κίνα την ίδια μέρα, στη συνεδρίαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 3.65% άρα και από εκεί δεν υπήρξε μία ένδειξη ενίσχυσης του αυστραλιανού δολαρίου. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε δεν περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις για την Αυστραλία και την Κίνα και έτσι η ισοτιμία θα κινηθεί και πάλι σε σχέση με την αντίληψη των αγορών για τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών και με τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διάσπαση της σημαντικής στήριξης στο 0.6680, έχει οδηγήσει την ισοτιμία σε χαμηλή τιμή 2.5 ετών περίπου. Δεν αποκλείεται η καθοδική τάση να συνεχιστεί χωρίς εμφανή στήριξη σε αυτή την περιοχή τιμών αλλά τα τόσο χαμηλά επίπεδα της ισοτιμίας  μπορεί να οδηγήσουν επενδυτές σε αγορές, μέσω της πεποίθησης ότι πρόκειται για επενδυτική ευκαιρία.

Bitcoin

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $18,810 με απώλειες που ξεπέρασαν 3%. Το Bitcoin επηρεάστηκε εμφανώς από την αύξηση των επιτοκίων της Fed και ακολούθησε την καθοδική πορεία των υπολοίπων χρηματιστηριακών προϊόντων υψηλού ρίσκου, κυρίως του τεχνολογικού τομέα. Η πτώση ήταν πάντως συγκρατημένη γιατί η τιμή του Bitcoin πλησιάζει πολύ στην σημαντική στήριξη των $17,600, τιμή που θεωρείται ορόσημο για πολλούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως μια διάσπαση αυτών των επιπέδων μπορεί να επιφέρει πολύ μεγαλύτερη πτώση. Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα προστασίας των επενδυτών, μετά το πρόσφατο συμβάν της κατάρρευσης του Luna, σχεδιάζοντας τον αποκλεισμό κάποιων stable coins που είναι πιθανά να καταρρεύσουν, λόγω εγγενών αδυναμιών στο αλγοριθμικό κομμάτι τους. Δικαστής στη Νέα Υόρκη, ζήτηση αποδείξεις πως το Tether (το δημοφιλέστερο και μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση stable coin) όντως υποστηρίζεται από αντίστοιχα δολάρια. Αυτές είναι αρνητικές ειδήσεις για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που σε συνδυασμό με την επικείμενη ύφεση και την μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, δεν αφήνουν το Bitcoin να σηκώσει εύκολα κεφάλι πάνω από τα $20,000.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία