BACK TO
TOP
Διεθνή

Aδιανόητη η όποια διακοπή ενέργειας στην αγροδιατροφή λένε οι COPA-COGECA, στο χείλος κατάρρευσης οι αγρότες της Ε.Ε

Περισσότερες επεξηγήσεις επί της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας ζητούν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο τομέας της αγροδιατροφής να υποστεί διακοπές ενέργειας σε ώρες αιχμής.

copa-cogeca

103
0

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν ιδιαίτερα ορισμένους τομείς όπως τα οπωροκηπευτικά, υπογραμμίζουν οι Copa-Cogeca, επεσημαίνοντας πως ήδη πολλοί παραγωγοί βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης λόγω των υψηλών εξόδων στα κόστη εισροών και την έλλειψη ρευστότητας, εξετάζοντας την έξοδο από το επάγγελμα.

«Είναι βασικό να τους βοηθήσουμε τους αγρότες να συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τα προηγούμενα επίπεδα παραγωγικότητας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αναθεωρημένο σχέδιο έκτακτης κρατικής στήριξης που θα ταιριάζει στις ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και θα εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση σε πιστώσεις», λένε.

Η Copa και η Cogeca θα συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία και προσβλέπουν στις απαιτούμενες επεξηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή αυτών των μέτρων από τα κράτη μέλη.

Η ανακοίνωση της COPA-COGECA

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της Ε.Ε προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των υψηλών η κρίση των τιμών της ενέργειας που έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρη την Ένωση. Η συμφωνία είναι σημαντική και την περίμενε με ανυπομονησία η ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα. Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και ο αντίκτυπός της στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, των λιπασμάτων και άλλων εισροών στον αγροτικό τομέα θέτουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους σε μεγάλη πίεση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν ιδιαίτερα ορισμένους τομείς όπως τα οπωροκηπευτικά, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, να αντιμετωπίζουν έντονες ανησυχίες ρευστότητας, και να εξετάζουν σοβαρά τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Σε ένα πλαίσιο όπου η προσιτή τιμή των τροφίμων έχει γίνει ζήτημα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, εμείς ελπίζουμε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν και η εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη ότι θα ανακουφίσουν στους ευρωπαίους πολίτες, καθώς και την αγροτική κοινότητα που παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να συνεχίσει να παρέχει στους καταναλωτές ασφαλή, ποιοτικά τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο.

Για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται οι ευρωπαίοι αγρότες και οι αγροτοσυνεταιρισμοί, είναι βασικό να διασφαλιστούν συνθήκες παραγωγής σε προσιτές τιμές συμβάλλοντας στη συγκράτηση του πληθωρισμού, διευκολύνοντας την πρόσβαση του κλάδου στην ενέργεια και τη μείωση της αστάθειας των τιμών της ενέργειας. Επιπλέον, είναι σημαντικό η ΕΕ να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, με βασικό ρόλο τα βιοκαύσιμα με βάση ενεργειακές καλλιέργειες. Επιπλέον, τα πλεονάζοντα κέρδη που προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

Η Πρόεδρος της Copa, Christiane Lambert σχολιάζοντας την συμφωνία υπογράμμισε: «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεωρούν την ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή τροφίμων ως απαραίτητη, όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 30/9 για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τομέας μας, που προσφέρει καθημερινή διατροφή στους πολίτες μας, θα πρέπει να αποκλειστεί από την απαίτηση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, καθώς ένας τέτοιος περιορισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή διαταραχή της αγοράς και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ πολλοί από τους αγρότες βρίσκονται ήδη σε σοβαρή κατάσταση υπό τις παρούσες συνθήκες».

Προσθέτοντας στα παραπάνω, ο Πρόεδρος της Cogeca,  Ramon Armengol τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ρευστότητας στον κλάδο, «Αυτή τη στιγμή πολλοί αγροτοσυνεταιρισμοί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και του κόστους εισροών. Είναι βασικό να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τα προηγούμενα επίπεδα παραγωγικότητας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αναθεωρημένο σχέδιο έκτακτης κρατικής στήριξης που θα ταιριάζει στις ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και θα εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση σε πιστώσεις».

Η Copa και η Cogeca θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία και προσβλέπουν στις απαιτούμενες επεξηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή αυτών των μέτρων από τα κράτη μέλη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία