BACK TO
TOP
Διεθνή

Μικρή μείωση του εμπορίου αγροδιατροφής ΕΕ τον Ιούνιο, αυξημένες στο 6μηνο οι εισαγωγές τροφίμων

Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων αγροδιατροφής της ΕΕ έφτασε σε συνολική αξία 34 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση 2,6% σε σχέση με τον Μάιο και αύξηση 24% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

6ac458ab0969cee4d3b57dd1ce554da2_XL

94
0

Οι εξαγωγές κινήθηκαν οριακά αυξητικά στα 19,5 δισ. ευρώ (+1% από μήνα σε μήνα), ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν σε 14,5 δισ. ευρώ, 7% χαμηλότερες από τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν μία αύξηση 19,5% στην αξία των εξαγωγών και 31% των εισαγωγών.

Το πλεόνασμα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές ροές μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η πορεία των εξαγωγών τον Ιούνιο

Ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές τον Ιούνιο, μειώθηκαν ελαφρά σε σύγκριση με τον Μάιο. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τους ελαιούχους σπόρους, για τα οποία αυξήθηκαν οι εξαγωγικές ποσότητες αλλά οι τιμές μειώθηκαν. Οι εξαγωγές στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν σημαντικά από μήνα σε μήνα (+121%), μια εξέλιξη που δεν οφείλεται μόνο στις τιμές των εξαγωγών αλλά και στους όγκους, ιδίως του σιταριού.

Οι εξαγωγές προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, φτάνοντας τα 275 εκατ. ευρώ. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές λαχανικών και χοιρινού κρέατος, για τις οποίες ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 557% και 112% σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδονησία μειώθηκαν από μήνα σε μήνα. Η πιο αξιοσημείωτη μείωση ήταν στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, οι οποίες μειώθηκαν κατά 21%. Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των όγκων. Οι εισαγωγές δημητριακών από τη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 60% και ελαιούχων σπόρων μειώθηκαν κατά 31%, αντανακλώντας μείωση της αξίας των εισαγωγών κατά 58 εκατ. ευρώ και 390 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά την εφαρμογή των λωρίδων αλληλεγγύης και την προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου, οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν τον Ιούνιο. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις εισαγωγές ελαιούχων σπόρων (+92 εκατ.) και ελαίων (+90 εκατ. ευρώ). Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές πουλερικών και δημητριακών, κατά 17 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι εξελίξεις το πρώτο 6μηνο του 2022

Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Μαρόκο αυξήθηκαν σημαντικά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Οι εξαγωγές προς το Μαρόκο αυξήθηκαν κατά 57% (+728 εκατ. ευρώ), ενώ οι εξαγωγές σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επίσης παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις στις εξαγωγικές ποσότητες δημητριακών, ηλιόσπορων, φρούτων και ξηρών καρπών και λαχανικών.

Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 19% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε μεγάλο βαθμό λόγω των παρασκευασμάτων δημητριακών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 478 εκατ. ευρώ ή 23%. Αυτή η αύξηση προκλήθηκε από την αύξηση του όγκου καθώς και της τιμής μονάδας. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές προς την Κίνα παραμένουν χαμηλές, σημειώνοντας μείωση 27% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εισήγαγε αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 82 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σύγκριση με το 2021. Η πιο αξιοσημείωτη αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 46%. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων αλλά και στην αύξηση του όγκου των εισαγωγών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εισαγωγές καλαμποκιού, αλεύρων σόγιας και ακατέργαστης ζάχαρης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 605.000 τόνους, 390.000 τόνους και 101.000 τόνους αντίστοιχα.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στις εισαγωγές από τη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία. Οι εισαγωγές από αυτές τις τρεις χώρες αυξήθηκαν κατά 35% ή 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό προκαλείται κυρίως από οργανικές χημικές ουσίες και τον καφέ.

Οι εξελίξεις ανά κατηγορία προϊόντος

Τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση του όγκου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 16% από μήνα σε μήνα και 74% σε ετήσια βάση. σιτάρι κατά 7% και 137%· και ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες κατά 13% και 49%. Αυτό δεν συνέβη για την ελαιοκράμβη και τους σπόρους σόγιας, για τους οποίους οι εξαγωγικές ποσότητες μειώθηκαν ενώ οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται.

Όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, σημειώθηκαν αυξήσεις στις εξαγωγές βοείου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αιγοπροβάτων, ενώ οι εξαγωγές πουλερικών μειώθηκαν ελαφρά. Με εξαίρεση τα αιγοπρόβατα, η μοναδιαία εξαγωγική αξία για όλα τα ζωικά προϊόντα μειώθηκε σε σύγκριση με τον Μάιο.

Οι πιο σημαντικές μειώσεις από μήνα σε μήνα στις τιμές των εισαγωγών σημειώθηκαν στα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 304 εκατ. ευρώ και 442 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν επίσης σημαντικά, κατά 206 εκατ. ευρώ. Αυτό οφειλόταν στη μείωση των ποσοτήτων εισαγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία