BACK TO
TOP
Διεθνή

Μειωμένες για 6ο μήνα οι Διεθνείς Τιμές στα τρόφιμα, εξαιρούνται τα σιτηρά

Υποχώρηση για έκτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι σχετικές διεθνείς τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Σχετικών Τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

dreamstime_traditional-food-market

160
0

Συγκεκριμένα, 6 μήνες μετά το ιστορικό υψηλό των 159,3 μονάδων του Μαρτίου, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 136,3, μειωμένος κατά 1,1% σε σύγκριση με του Αυγούστου, παραμένοντας, όμως, 5,5% υψηλότερα έναντι του Σεπτεμβρίου 2021.

Φυτικά έλαια

Ο Δείκτης Τιμών φυτικών ελαίων σημείωσε την μεγαλύτερη υποχώρηση, καθώς μειώθηκε κατά 6,6% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου, φοινικέλαιου, ηλιέλαιου και το κραμβέλαιου, μειώθηκαν επίσης λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας προϊόντος και των αυξημένων εξαγωγών.

Σιτηρά

Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών Δημητριακών αυξήθηκε κατά 1,5% από τον Αύγουστο. Η μικρή αυτή ανατίμηση οφείλεται σύμφωνα με τον FAO, στην αύξηση κατά 2,2% στις διεθνείς τιμές σιταριού, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ξηρασία στην Αργεντινή και τις ΗΠΑ, τον γρήγορο ρυθμό των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω υψηλής εσωτερικής ζήτησης και της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη συνέχιση των εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μαζί με τις αβεβαιότητες της αγοράς και τις όχι και τόσο ιδανικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,5% από τον Αύγουστο. Οι παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος μειώθηκαν λόγω των υψηλών εξαγωγικών διαθεσίμων από τη Βραζιλία και της αυξημένης εκκαθάρισης βοοειδών σε ορισμένες χώρες παραγωγής, ενώ οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν λόγω της υποτονικής ζήτησης. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν λόγω της έλλειψης προσφοράς σε έτοιμα προς σφαγή ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης μειώθηκε κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των καλών προοπτικών παραγωγής στη Βραζιλία σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές της αιθανόλης και τις νομισματικές επιπτώσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία