BACK TO
TOP
Διεθνή

Περισσότερo από το 50% των μαθητών καταναλώνουν οπωρολαχανικά και γάλα από το πρόγραμμα διανομής της ΕΕ

Στις 24 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την μελέτη υποστήριξης αξιολόγησης του προγράμματος της ΕΕ για τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα στα σχολεία.

Programa-Ue-alimentacion-escolar

144
0

Το σχολικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί η ΕΕ, υποστηρίζει τη διανομή αγροτικών προϊόντων σε μαθητές σχολείων, από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο, καθώς και εκπαιδευτικά μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων και τη διαμόρφωση πιο υγιεινής διατροφής. Η έκθεση δείχνει ότι το ποσοστό των παιδιών που λαμβάνουν φρούτα και λαχανικά και γάλα/γαλακτοκομικά προϊόντα αυξήθηκε κατά την περίοδο αξιολόγησης από 40,2% το 2017/18 σε 54,6% το 2020/21 και ότι διανέμεται μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, γεγονός που δείχνει ότι περισσότερα παιδιά επωφελούνται από μια πιο ποικίλη προσφορά προϊόντων.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα έξι έως δέκα ετών (μέσος όρος 71% τα πρώτα 4 σχολικά έτη). Η μελέτη υποστήριξης αξιολόγησης προσθέτει ότι το υπάρχον πρόγραμμα εκπληρώνει τους βασικούς στόχους του για την αύξηση της κατανάλωσης επιλεγμένων αγροτικών προϊόντων από τα παιδιά και τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών. Η ανάλυση κάλυψε την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία, από την έναρξη ισχύος του από την 1η Αυγούστου 2017 για τέσσερα σχολικά έτη (από το 2017/2018 έως το 2020/2021). Η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία έχει επηρεαστεί σοβαρά από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 τον Μάρτιο του 2020. Οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι κυρίως αποτέλεσμα των μέτρων ελέγχου και των πολιτικών δημόσιας υγείας που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η αυξανόμενη τάση συμμετοχής στο πρόγραμμα των σχολείων φρούτων και λαχανικών αντιστράφηκε όταν ξεκίνησε η πανδημία. Η απορρόφηση του προγράμματος γάλακτος είχε σταδιακά μειωθεί ακόμη και πριν από τον Covid.

Ποσότητες προϊόντων που διανέμονται προσαρμοσμένες στη μείωση του αριθμού των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από την άνοιξη του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές διανεμόμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν κατά περίπου 22% μεταξύ 2017/2018 και 2020/2021 (μετά από αύξηση κατά 3,7% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους του τρέχοντος καθεστώτος), ενώ οι συνολικές ποσότητες γάλακτος μειώθηκαν κατά 38% περίπου και σταθερά καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Εκτός από τις δυσκολίες στην προμήθεια των επιλεγμένων προϊόντων για διανομή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επηρεάστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι εθνικές αποφάσεις σχετικά με τη συχνότητα διανομής, τη διάρκεια της διανομής, το μέσο μέγεθος μερίδας και τη σύνθεση των προϊόντων διανέμονται.

Στις συστάσεις της, η μελέτη υποστήριξης αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και άλλων επαγγελματιών της εκπαίδευσης και γονέων/οικογενειών. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ειδικού συστήματος παρακολούθησης για τα βιολογικά προϊόντα που διανέμονται ως μέρος του προγράμματος και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχολείων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά τη διανομή των προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει το 2023 αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία, ως μέρος της στρατηγικής Farm to Fork. Η σημερινή μελέτη υποστήριξης αξιολόγησης του προγράμματος της ΕΕ για τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα στα σχολεία, καθώς και η δημόσια διαβούλευση, που ήταν ανοιχτή από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2022, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και άλλες μελέτες, θα τροφοδοτήσουν μια εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τις επιλογές πολιτικής για αναθεώρηση του συστήματος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία