BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξήντα πλοία με ποικίλα σιτηρά στέλνει ως ανθρωπιστική βοήθεια η Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy υποδέχθηκε το Σάββατο στο Κίεβο ανώτατους δυτικούς αξιωματούχους καθώς ξεκίνησε επίσημα μια νέα πρωτοβουλία τροφίμων για την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών σε χώρες με υψηλή διατροφική ανασφάλεια στην Αφρική.

ezgif-2-80b993d04b

163
0

Ο Zelenskyy φιλοξένησε πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών από το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία στο Κίεβο, για την 90ή επέτειο του Holodomor -της μεγάλης πείνας που προκάλεσε η Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν στους Ουκρανούς-, ξεκινώντας επίσημα την πρωτοβουλία «Grain From Ukraine» με κυβερνήσεις και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλοι ηγέτες, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συμμετείχαν επίσης.

Η Ουκρανία παρουσίασε για πρώτη φορά τη νέα πρωτοβουλία σε συνάντηση της G20 νωρίτερα αυτόν τον μήνα με στόχο να παρέχει τρόφιμα σε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Ουκρανία σχεδιάζει να αποστείλει έως και 60 πλοία σιτηρών σε φτωχότερες χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τον Zelenskyy.

«Περισσότερες από 20 χώρες υποστήριξαν τη σύνοδό μας. Το συνολικό ποσό που έχουμε συγκεντρώσει για το Grain From Ukraine είναι ήδη σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στο Telegram. «Ετοιμάζουμε μέχρι και 60 πλοία για απόπλου».

Αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει το ποσό της οικονομικής τους στήριξης στην πρωτοβουλία. Μεταξύ των υποστηρικτών: οι ΗΠΑ (20 εκατομμύρια δολάρια), η Γαλλία (20 εκατομμύρια δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (6 εκατομμύρια δολάρια), η Σουηδία (9,5 εκατομμύρια δολάρια), η Αυστρία (3,9 εκατομμύρια δολάρια) και ο Καναδάς (30 εκατομμύρια δολάρια).

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεισφορά της ΕΕ στην πρωτοβουλία «Σιτάρι από την Ουκρανία», εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά 40.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών».

Αυτή η νέα βοήθεια της ΕΕ «έρχεται επιπλέον του πρόσφατου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που ανακοινώθηκε για την ενίσχυση των λωρίδων αλληλεγγύης, οι οποίες επέτρεψαν την εξαγωγή 17 εκατομμυρίων τόνων μέχρι στιγμής και τον μόνο τρόπο για την Ουκρανία να εξάγει άλλα μη γεωργικά αγαθά», είπε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από Politico

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία