BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυξημένες 19% σε αξία τον Αύγουστο οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ

Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση τον Αύγουστο του 2022, οδηγώντας στο υψηλότερο σημείο για τις μηνιαίες εμπορικές ροές της ΕΕ το 2022 στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

sogia-sigomidi-eisagoges-e1548321242540-concentrate-696x464

129
0

Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ έφτασε επίσης στην υψηλότερη τιμή του 2022 τον Αύγουστο, διαμορφωμένο στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 6% και των εισαγωγών κατά 3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Τα προηγούμενα νούμερα αποτελούν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές ροές μεταξύ ΕΕ και Ινδίας.

Εξαγωγές

Οι μεγαλύτερες εξαγωγικές ροές τον Αύγουστο αφορούσαν τα δημητριακά (1,7 δισ. ευρώ), το σιτάρι (1,6 δισ. ευρώ) και το κρασί (1,4 δισ. ευρώ). Μεγάλα μερίδια των εξαγωγών σιταριού της ΕΕ κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής/Βόρειας Αφρικής (MENA) και στην υποσαχάρια Αφρική. Μόνο τον Αύγουστο, 2 εκατομμύρια τόνοι σίτου έφτασαν στις χώρες ΜΕΝΑ (48% των συνολικών εξαγωγών σίτου της ΕΕ) και 1,5 εκατομμύριο τόνοι έφτασαν στην υποσαχάρια Αφρική (34% των συνολικών εξαγωγών σίτου της ΕΕ).

Αν εξεταστούν όλα τα στοιχεία για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής της ΕΕ τον Αύγουστο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο του 2022, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ κατευθύνονταν στη Βόρεια Αμερική. Συνολικά, η ΕΕ εξήγαγε 148 δισ. ευρώ αγροδιατροφικών προϊόντων από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% της αξίας των συνολικών εξαγωγών του 2021.

Εισαγωγές

Τον Αύγουστο του 2022, η ΕΕ εισήγαγε κυρίως από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 19% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των αυξημένων εισαγωγών ελαιοκράμβης (+469%) και σιταριού (+246%) σε όρους αξίας. Οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ από διάφορες προελεύσεις αυξήθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο (κατά 77% σε όγκο) λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας που επηρέασε τις αποδόσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022 έφτασαν τα 110,9 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 85% των ετήσιων εισαγωγών το 2021.

Εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ με την Ινδία

Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ. Στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, η ΕΕ εισάγει περισσότερα από την Ινδία παρά εξάγει σε αξία. Τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά αξίας 521 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα γεύματα σόγιας, το ρύζι και ο ωμός καπνός. Τα τρία κορυφαία προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στην Ινδία είναι φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρούτα και ξηροί καρποί (κυρίως μήλα και αχλάδια).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία