BACK TO
TOP
Διεθνή

Οικονομική ένεση 40 εκατ. στην αγροτική μεταποίηση της Κροατίας από Κομισιόν

Η Koμισιόν ενέκρινε πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη κροατικών εταιρειών που μεταποιούν γεωργικά προϊόντα στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

TYPOPOIHSH_1991X1120-600x338

115
0

Το καθεστώς ενίσχυσης έλαβε πράσινο φως βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκή Ένωση («ΣΛΕΕ»), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή (i) περιορισμένων ποσών ενίσχυσης υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την αποζημίωση των εταιρειών για την αύξηση του κόστους των πηγών ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας· και (ii) άμεσες επιχορηγήσεις για το πρόσθετο κόστος που προκύπτει λόγω σοβαρών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός του καθεστώτος είναι να μετριάσει τον αντίκτυπο των εξαιρετικά σοβαρών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στις εταιρείες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, οι οποίες δεν μπορούν να μετακυλιστούν στους τελικούς καταναλωτές ή τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κροατικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία. Όσον αφορά την ενίσχυση για πρόσθετες δαπάνες λόγω έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η συνολική ενίσχυση ανά εταιρεία δεν θα υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών, έως 4 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Σύμφωνα με αμφότερα τα μέτρα, η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3. (β) ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία