BACK TO
TOP
Διεθνή

Ανησυχίες από ΕΕ και ΔΝΤ για άκρατη δημοσιονομικά κούρσα επιδοτήσεων

Η ελίτ της πολιτικής και οικονομικής κοινότητας μετά από δύο χρόνια απουσίας, ελέω πανδημίας, ξανασυναντήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ανησυχώντας για μια ύφεση εντός του 2023 εξαιτίας της μείωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

52636551816_de264f52fc_c

124
0

Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι του τρέχοντος έτους είναι ο πληθωρισμός, η μακροοικονομική αστάθεια και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αναγκάζουν τις εθνικές κυβερνήσεις να οδηγούνται σε νομισματική σύσφιξη και χρήση εργαλείων όπως οι κρατικές επιδοτήσεις. Επ’ αυτού, στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ, καμπανάκι χτύπησαν οι δύο σιδηρές κυρίες της ευρωπαϊκής και διεθνούς σκακιέρας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν εξέφρασε την ανησυχία της για κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς, επισημαίνοντας ότι μόνο λίγα κράτη – μέλη έχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για να καταφύγουν στις κρατικές ενισχύσεις, με κίνδυνο κούρσας επιδοτήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων και πλουσιότερων χωρών.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ», επέμεινε.

Αντίστοιχα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως οι κρατικές επιδοτήσεις που υιοθετούνται στο όνομα της οικονομικής ή της εθνικής ασφάλειας «κινδυνεύουν να έχουν απρόσμενες επιπτώσεις ή να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσει (μια χώρα) οικονομικό πλεονέκτημα εις βάρος άλλων.».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία