BACK TO
TOP
Διεθνή

Ενστάσεις από κράτη μέλη της ΕΕ για την επέκταση στρατηγικής μείωσης μεθανίου σε κτηνοτροφικές μονάδες

Αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ αντιτάσσονται στα διαφαινόμενα σχέδια της Κομισιόν να επεκτείνει νέους κανόνες για τον περιορισμό της ρύπανσης στον βιομηχανικό τομέα και να συμπεριλάβει την κτηνοτροφία, επικαλούμενη ανησυχίες για αυξημένο διοικητικό φόρτο και ανεφάρμοστα όρια.

Κτηνοτροφια-1

183
0

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED), που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2022, στοχεύει στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών που προέρχονται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ως έχει, η οδηγία καλύπτει ήδη έναν μικρό αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – περίπου το 4% των εκμεταλλεύσεων χοίρων και πουλερικών της ΕΕ.

Ωστόσο, η Κομισιόν πρότεινε την προσαρμογή αυτού του πλαισίου και την επέκτασή του σε μεγαλύτερο μέρος του κτηνοτροφικού τομέα σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην ευθυγράμμιση της μείωσης των εκπομπών με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και τη στρατηγική για το μεθάνιο.

Ως εκ τούτου, η πρότασή της επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας στα βοοειδή και μειώνει τα όρια για τους χοίρους και τα πουλερικά, καλύπτοντας το 13% των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων βοοειδών, χοίρων και πουλερικών σε όλη την Ευρώπη, που αντιπροσωπεύουν το 60% των εκπομπών αμμωνίας και το 43% των εκπομπών μεθανίου από τον κτηνοτροφικό τομέα της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αγροτών.

Τώρα τα κράτη μέλη έχουν διαφωνήσει τόσο με το προτεινόμενο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής όσο και με το χαμηλότερο όριο για τα ζώα, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η οδηγία θα καλύπτει όλες τις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 150 κτηνοτροφικά μονάδες (LSU).

Μία μονάδα αποτελείται από το ισοδύναμο βόσκησης μιας ενήλικης αγελάδας γαλακτοπαραγωγής που παράγει 3.000 κιλά γάλακτος ετησίως. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, 150 κτηνοτροφικές μονάδες ισοδυναμούν με 150 ενήλικες αγελάδες ή 375 μοσχάρια ή 10.000 όρνιθες ωοπαραγωγής, 500 χοίρους ή 300 χοιρομητέρες.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για υψηλότερο όριο από 150 LSU, ενώ ορισμένες προτείνουν την ανάγκη για διαφορετικά κατώφλια ανάλογα με το αγρόκτημα και τον τύπο του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες.

Όπως έχουν τα πράγματα, η εισηγήτρια της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) προτείνει να αφαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της η εκτροφή βοοειδών, χοίρων και πουλερικών στο πλαίσιο της μικρής κλίμακας και βιολογικής γεωργίας και να αυξηθεί το όριο της LSU στα 300.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία