BACK TO
TOP
Διεθνή

Κάτω για 10ο συνεχή μήνα ο δείκτης τροφίμων του FAO, μειωμένες οι προμήθειες σιτηρών

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν τον Ιανουάριο, για 10ο συνεχόμενο μήνα, κατά 18% από το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ, FAO. «Οι πτώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης βοήθησαν στην πτώση του δείκτη, ενώ τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά», ανέφερε ο FAO.

FPI1-FAO_PO_BGD_20201007_0001266422b1-565b-4c70-ac7c-f0e504f183bb

364
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 131,2 μονάδες τον Ιανουάριο, 0,8% χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και 17,9% κάτω από το ανώτατο όριο που σημείωσε τον Μάρτιο του 2022. Ο δείκτης παρακολουθεί μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων. Οι δείκτες τιμών για τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη οδήγησαν την πτώση του Ιανουαρίου, ενώ εκείνοι για τα δημητριακά και το κρέας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί.

Τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (αύξηση μόλις 0,1%) από τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε κατά 4,8% πάνω από το επίπεδό του ενός έτους νωρίτερα. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,5%, καθώς η παραγωγή στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού αυξήθηκαν οριακά λόγω της έντονης ζήτησης για εξαγωγές από τη Βραζιλία και των ανησυχιών για τις ξηρές συνθήκες στην Αργεντινή. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν κατά 6,2% από τον Δεκέμβριο, επηρεαζόμενες από τις περιορισμένες διαθεσιμότητες, την ισχυρή τοπική ζήτηση σε ορισμένες ασιατικές χώρες εξαγωγής και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 2,9% τον Ιανουάριο. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου μειώθηκαν εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, ενώ αυτές των ηλιανθέλαιων και κραμβελαίου μειώθηκαν λόγω της άφθονης διαθεσιμότητας εξαγωγών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 1,4% χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο, με τις τιμές να κινούνται πτωτικά για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος λόγω της ελαφρύτερης ζήτησης από κορυφαίους εισαγωγείς και των αυξημένων προμηθειών από τη Νέα Ζηλανδία. Οι παγκόσμιες τιμές τυριού αυξήθηκαν ελαφρά, λόγω της ανάκαμψης των υπηρεσιών τροφίμων και των λιανικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, καθώς και από τις μεταβολές των νομισμάτων.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO κινήθηκε κλασματικά τον Ιανουάριο (μειώθηκε μόλις 0,1% από τον Δεκέμβριο), καθώς οι άφθονες εξαγωγικές διαθεσιμότητες επιβάρυνε τις τιμές του κρέατος πουλερικών, χοίρου και βοοειδών, ενώ οι τιμές εξαγωγής αιγοπροβάτων αυξήθηκαν λόγω της ισχυρότερης ζήτησης εισαγωγών.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,1% από τον Δεκέμβριο. Η ισχυρή πρόοδος της συγκομιδής στην Ταϊλάνδη και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο στις τιμές λόγω ανησυχιών για χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών στην Ινδία, υψηλότερες τιμές βενζίνης στη Βραζιλία, που υποστηρίζουν τη ζήτηση για αιθανόλη, καθώς και την ανατίμηση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ .

Η προσφορά δημητριακών εξακολουθεί να περιορίζεται το 2022/23

Στη νέα συνοπτική έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο FAO αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022. Ωστόσο, οι παγκόσμιες προμήθειες δημητριακών προβλέπεται να περιοριστούν το 2022/23.

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2022 προβλέπεται τώρα σε 2 765 εκατομμύρια τόνους, ή 1,7% χαμηλότερη από την παραγωγή του 2021. Οι ανοδικές αναθεωρήσεις για την Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία δείχνουν τώρα ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής σιταριού το 2022, ενώ η συνολική παραγωγή χονδροειδών σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναθεωρήθηκε προς τα κάτω καθώς η παραγωγή στην Κίνα ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη περισσότερο από αντιστάθμιση των ανοδικών αναθεωρήσεων για το Μπαγκλαντές και πολλές άλλες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται τώρα να μειωθεί κατά 2,6 τοις εκατό από το υψηλό όλων των εποχών το 2021.

Ενόψει του 2023, οι πρώιμες ενδείξεις δείχνουν πιθανές επεκτάσεις της περιοχής για την καλλιέργεια χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών του σιταριού. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά εφαρμογής με δυσμενείς επιπτώσεις για τις αποδόσεις.

Οι χαμηλές εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρή μείωση στις φυτεύσεις σιταριού στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, ενώ οι σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις φυτεύσεις χειμερινού σίτου κατά 40%. Προβλέπονται φυτεύσεις ρεκόρ στην Ινδία, υποκινούμενες από τις υψηλές τιμές αγοράς και στήριξης, και σχετικά υψηλές φυτεύσεις προβλέπονται στο Πακιστάν, καθώς τα στάσιμα νερά από τις πλημμύρες του 2022 προκαλούν λιγότερα εμπόδια από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, οι περισσότερες από τις καλλιέργειες χονδρόκοκκου του 2023 έχουν σπαρθεί. Η Βραζιλία μπορεί να σημειώσει ρεκόρ φυτεύσεων αραβοσίτου, ενώ αυτές στην Αργεντινή θα μπορούσαν να μειωθούν λόγω των χαμηλών επιπέδων υγρασίας του εδάφους. Οι καιρικές συνθήκες προμηνύουν καλές προοπτικές απόδοσης αραβοσίτου στη Νότια Αφρική.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2022/2023 προβλέπεται τώρα να μειωθεί κατά 0,7% από το προηγούμενο έτος, σε 2.779 εκατομμύρια τόνους, με τη συνολική χρήση καλαμποκιού να προβλέπεται να μειωθεί, ενώ η χρήση σιταριού αυξάνεται και η χρήση του ρυζιού αλλάζει ελάχιστα σε ετήσια βάση -έτος.

Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών δείχνει 844 εκατομμύρια τόνους στο τέλος της περιόδου εμπορίας, μειώνοντας την αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων προς χρήση για το 2022/2 στο 29,5%. Επίσης, στη νέα εκτίμηση του, ο FAO προβλέπει ότι το διεθνές εμπόριο δημητριακών το 2022/23 θα μειωθεί κατά 1,7% από το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου έτους στους 474 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία