Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ανοδική τροχιά και πάλι οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία

Ανοδική τάση σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Η αξία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών που εξήχθησαν στη γερμανική αγορά το ενδεκάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 55,8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τη Γερμανία βρίσκονται σε δυναμική άνοδο τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας στη διεθνή σκηνή.

Η έρευνα αγοράς που δημοσίευσε το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου αποκαλύπτει ότι λόγω των αυξημένων καταναλωτικών αναγκών της Γερμανίας και του χαμηλού ποσοστού αυτάρκειας σε φρούτα και λαχανικά, η χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας της εν λόγω κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, οι έξι μεγαλύτεροι εξαγωγείς νωπών φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία είναι η Ισπανία όπου κατέχει το 26% του συνόλου, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Κόστα – Ρίκα, η Κολομβία και ο Ισημερινός. Η Ελλάδα, έχοντας εξάγει το 2022 περίπου 130.000 τόνους καρπών – φρούτων και λαχανικών, κατέχει μόλις τη 16η θέση (το 2021 βρισκόταν στη 15η) μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγέων στη γερμανική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Destatis που επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, οι ελληνικές εξαγωγές της κατηγορίας στην εν λόγω αγορά σημειώνουν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, μεταξύ 2019 με 2022 οι ελληνικές εξαγωγές καρπών/ φρούτων αυξήθηκαν κατά 52% σε αξία και οι ελληνικές εξαγωγές λαχανικών κατά 21%. Το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρει ότι το 2022 οι εξαγωγές αυτές υποχώρησαν σε αξία κατά 13,4% και σε όγκο κατά 20%, ενώ υποχώρηση σε επίπεδο όγκου σημείωσαν και οι διμερείς εξαγωγές μας καρπών/ φρούτων (-3%) παρά την αύξηση της αξίας κατά 12% σε ετήσια βάση.

Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis, το 2022 η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, εξήγαγε στη Γερμανία κυρίως αγγούρια και σπαράγγια, ενώ σε ό,τι αφορά τα φρούτα, εσπεριδοειδή (με τα πορτοκάλια να κυριαρχούν), σταφύλια, κεράσια και φράουλες. Αναφορικά με το 2023, βάσει των διαθέσιμων προσωρινών στοιχείων ενδεκάμηνου, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων επανήλθαν σε δυναμική ισχυρής ανόδου, καθώς το ενδεκάμηνο του 2023 οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων διαμορφώθηκαν στα 208,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ενδεκάμηνο του 2022 βρίσκονταν στα 163 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές εξαγωγές λαχανικών στη γερμανική αγορά το ενδεκάμηνο 2023, οι οποίες έφτασαν στα 55,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήταν στα 49 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά φρούτων και λαχανικών είναι περιορισμένη

Κατά την περίοδο επιτόπιας τιμοληψίας που πραγματοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου το Φεβρουάριο 2024 σε δύο από τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανεμπορίου της Γερμανίας, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών είναι περιορισμένη, ενώ υφίσταται σχετική αξιόλογη παρουσία μακρινών, εκτός ΕΕ, χωρών. Μία ακόμη διαπίστωση ήταν ότι τα ελληνικά βιολογικά φρούτα και λαχανικά πωλούνται ευρέως, σε διπλανά ράφια με τα συμβατικής παραγωγής αντίστοιχα προϊόντα και συχνά σε ανταγωνιστικές προς αυτά τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...