BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Κέρδη στην Wall φέρνει η αισιοδοξία ύφεσης του εμπορικού πολέμου

Με κέρδη έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή άρση ή ελάφρυνση των δασμών στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, ως αποτέλεσμα προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

wallstreet_2

0
0

Η σχετική πρόταση αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε πηγές με γνώση του ζητήματος.  

Ο ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (σ.σ. θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer, ωστόσο, φέρεται να διαφώνησε, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας έναντι του Πεκίνου.

Ο εμπορικός πόλεμος Πεκίνου - Ουάσινγκτον θεωρείται ως βασικός κίνδυνος για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Η είδηση οδήγησε τους δείκτες σε υψηλά ημέρας, ωστόσο η αισιοδοξία περιορίστηκε από τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο "ούτε ο υπουργός Mnuchin ούτε ο πρέσβης Lighthizer έχουν προβεί σε προτάσεις προς οποιονδήποτε σχετικά με τους δασμούς ή άλλα τμήματα της διαπραγμάτευσης με την Κίνα. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Κίνα, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την λήξη της".

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα εμπορίου, την Τετάρτη, επιβεβαίωσε στο δίκτυο CNBC ότι "υπήρξε συζήτηση για μείωση ή και άρση δασμών", ωστόσο ο επικεφαλής του κράτους δεν επιθυμεί να λάβει προς το παρόν αποφάσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα τον εμφάνιζε σε θέση αδυναμίας.

"Τα καλά νέα είναι ότι η αντίδραση της αγοράς δείχνει πόσο επιδρά το ζήτημα του εμπορίου στο χρηματιστήριο. Υπάρχει αντίδραση και στην παραμικρή φήμη ή είδηση. Τα κακά νέα είναι ότι τα νέα πρέπει να είναι πιο επίσημα και λιγότερα αμφίσημα", ανέφερε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της National Securities.

Οι επενδυτές αφομοίωναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τον κλάδο των τραπεζών. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού ακολουθούν την προειδοποίηση της γαλλικής τράπεζας Société Générale, το πρωί, για πτώση των εσόδων της λόγω του προκλητικού περιβάλλοντος στις παγκόσμιες αγορές.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε αρχικά και από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα κατά της κινεζικής Huawei Technologies Ltd. για το ενδεχόμενο να έχει υποκλέψει απόρρητα στοιχεία από αμερικανικές εταιρείες.

Η έρευνα είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Στο προσκήνιο παραμένει την ίδια στιγμή η ανησυχία για το κυβερνητικό shutdown το οποίο διανύει πλέον την 27η ημέρα του.

Η αγορά ανέμενε και τα αποτελέσματα δ' τριμήνου της Netflix, τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Τελικώς, τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τρεις μέρες μετά τη παραδοχή της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε σημαντική τιμολογιακή αύξηση των συνδρομών της.

Όπως ανακοίνωσε, κατά το δ' τρίμηνο χρήσης οι συνδρομητές της αυξήθηκαν κατά 8,8 εκατ. άτομα, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο αριθμός των νέων συνδρομητών θα διαμορφωθεί στα 7,5 εκατ. άτομα. 

Κατά το τρέχον τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις στο κόστος των συνδρομών για τους νέους πελάτες, η Netflix εκτιμά ότι θα αποκτήσει επιπλέον 8,9 εκατ. συνδρομητές, αριθμός μεγαλύτερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που κάνουν λόγο για 7,8 εκατ. νέους συνδρομητές κατά μέσο όρο.

Δείκτες - στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 162,94 μονάδων (+0,67%) στις 24.370,10 μονάδες, ο γενικός S&P 500 άνοδο 20,28 μονάδων (+0,78%) στις 2.636,38, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 49,77 μονάδες (+0,71%) στις 7.084,46 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones, 24 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσαν η DowDuPont στα 57,04 δολ. με άνοδο 1,64 δολ. ή σε ποσοστό 2,96% και ακολουθούν η Caterpillar με κέρδη 2,19% στα 134,54 δολ. και η Boeing στα 359,09 δολ. με άνοδο 2,00%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Home Depot Inc. (-1,23%), η United Health (-0,65%) και η Verizon (-0,44%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 220.000.  

Παράλληλα, η Philadelphia Fed ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός της δείκτης ανέκαμψε τον Ιανουάριο στις 17 μονάδες από 9,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της EconoDay τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10 μονάδες.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία