BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου

H κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας

market

9
0

Η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το Brexit και τη διχογνωμία της Ρώμης για τον προϋπολογισμό συνθέτουν ένα ριψοκίνδυνο επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 υποχώρησε κατά 1,82%, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 1,78%, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 1,41% και ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 2,12%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διολίσθησε κατά 1,42% και σχεδόν κάθε κλάδος κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω του κινδύνου επιβολής νέων δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η μετοχή της γερμανικής Daimler, που έχασε χθες σχεδόν το 7% της αξίας της.

Στο Λονδίνο, η μετοχή της Royal Mail εμφάνισε νέο ιστορικό χαμηλό ύστερα από πληροφορίες του πρακτορείου Reuters πως ενδεχομένως να περάσει ξανά στην «κηδεμονία» του κράτους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Τα βρετανικά ταχυδρομεία υπό την επωνυμία Royal Mail ιδιωτικοποιήθηκαν το 2013, με το κράτος να πωλεί το 60% των μετοχών μέσω δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σενάρια για μια εκ νέου κρατικοποίηση της Royal Mail οδήγησαν χθες τη μετοχή σε πτώση 12%. Η στερλίνα, στο μεταξύ, βυθίστηκε μέχρι τα 1,2606 δολάρια, αυξάνοντας τις μηνιαίες απώλειες στο 2,7%.

Η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές έχει οξυνθεί τελευταία, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως ασκούνται πιέσεις στην Ευρωζώνη από διάφορα μέτωπα. Ενδεικτικό είναι το ότι οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έχουν απολέσει το 20% της αξίας τους από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί μέσα Απριλίου, αντανακλώντας την αγωνία που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας.

Οι επιδόσεις έχουν επιδεινωθεί και στη Γουόλ Στριτ λόγω του εμπόλεμου κλίματος ΗΠΑ - Κίνας στο εμπόριο και στην τεχνολογία. Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 3,4% από το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει την 1η Μαΐου μέχρι και το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν πως θα καταγράψει τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τις αρχές του έτους. Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μετοχές τεχνολογίας, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει απαγορεύσει στις εταιρείες του κλάδου να προμηθεύουν τον κινεζικό κολοσσό Huawei.

Μηνιαίες απώλειες αναμένεται να παρουσιάσουν επίσης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» όχι μόνο λόγω της ανασφάλειας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και λόγω της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η τιμή του αργού πετρελαίου εμφάνισε χθες απώλειες 5,19% και κινήθηκε στα 58,23 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έχασε χθες 4,65%, προσεγγίζοντας τα 67,70 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή:kathimerini.gr
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία