BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Η βούληση των αγορών έστειλε το Χρηματιστήριο στο +6%

Η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής που διαγράφεται μετά την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες, προκαλεί ευφορία στις αγορές.

ellinika-xrimatistiria

8
0

Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο σπεύδουν να προεξοφλήσουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος, φιλικότερο περιβάλλον για ξένες επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σφιχτότερη δημοσιονομική διαχείριση προεξοφλεί η αγορά ομολόγων, οδηγώντας στο ναδίρ τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Σε ρυθμούς ράλι «τρέχουν» οι δείκτες του ΧΑ, «απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές, εντυπωσιακά κέρδη καταγράφουν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips, εν μέσω πυρετωδών συναλλαγών Το αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στο τζίρο, που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, σε περίπου τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας στο 3,01%, περίπου 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την Παρασκευή.

Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που η πρόωρη προσφυγή σε κάλπες όχι μόνον δεν ανησυχεί τις αγορές,  αλλά δημιουργεί προσδοκίες και αλλάζει το ψυχολογικό κλίμα. Η συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις αβεβαιότητα δεν υπάρχει και η αγορά εστιάζει στη θετική εκδοχή των εξελίξεων.

Με το άνοιγμα των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στο +5,88%, ενώ ο τραπεζικός πήγε +11,59%, με εσπευσμένες αγορές από χαρτοφυλάκια που έσπευσαν  να κλείσουν θέσεις πριν «ξεκινήσει το τρένο». Οι εντολές στα πρώτα λεπτά ήταν πολλές, αν και σήμερα δεν λειτουργούν οι αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 776,5 μονάδες, με κέρδη 6,10%, διατηρώντας ανοδική δυναμική.

O FTASE25 της υψηλής  κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 4,70% στις 1.994,3 μονάδες.

Εντυπωσιακό άλμα +11% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Πειραιώς +25%, Alpha +14%, Attica +10%, Eurobank και Εθνική +7,5%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται  ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ με +11%. Ακολουθούν ΟΛΠ +9%,  Βιοχάλκο και Lamda +8%,  Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo +6,2%, ΕΛΠΕ +5% 

Πηγή sofokleousin.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία