BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Τα αντίποινα του εμπορικού πολέμου βούλιαξαν τις αγορές

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα μετά την κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στο νόμισμα της να υποχωρήσει σε χαμηλά άνω των 10 ετών έναντι του δολαρίου στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα από το Σεπτέμβριο.Για την Wall Street, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για το 2019. Στο κόκκινο βρέθηκαν οι δείκτες και των ευρωπαϊκών και ασιατικών χρηματιστηρίων.

kokkinaxrim

3
0

Το ίδιο και στην Ασία, όπου οι χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν στο -2%, έπειτα από την κίνηση του Πεκίνο να απαντήσει στον Τραμπ, επιτρέποντας στο νόμισμα της χώρας ν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά.
Ειδικότερα, το κινεζικό γουάν διαπραγματεύεται στα 7.0491 στο δολάριο, ενώ νωρίτερα κατρακύλησε  μέχρι το 7,1087 στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Την ίδια στιγμή, την πτωτική πορεία τους συνέχισαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την ανησυχία που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα να κυριαρχεί μεταξύ των επενδυτών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση άνω του 1%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των απωλειών, στο -2,5%.

Η απόφαση Τραμπ να πλήξει από 1η Σεπτεμβρίου κινεζικά προϊόντα και αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση) με δασμούς της τάξης του 10% και το γεγονός ότι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ενάντια στις εισηγήσεις των βασικών του οικονομικών συμβούλων, ενέτεινε τη νευρικότητα στις αγορές.

Οι επενδυτές καταφεύγουν μαζικά σε "ασφαλή επενδυτικά καταφύγια", όπως το ιαπωνικό γεν, τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο μεταξύ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμα της, προσθέτοντας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να ακούσει.

"Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματος της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται 'χειραγώγηση νομίσματος'. Ακούς Federal Reserve; Αυτό είναι μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει σημαντικά την Κίνα σε βάθος χρόνους", έγραψε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 508,26 μονάδες (-1,89%) στις 25.986,21 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 58,44 μονάδες (-1,99%) στις 2.873,30 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 204,97 μονάδες (-2,55%) στις 7.800,84 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόλις δύο κινούνται με θετικό πρόσημο, η Verizon Communications με άνοδο 0,34% στα 55,79 δολ. και η Travelers στα 147,30 δολ. με άνοδο 0,26%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία