BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Με πλεονέκτημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η εβδομάδα

Τα νέα επεισόδια στον εμπορικό πόλεμο οδηγούν σε πιέσεις τις μεγάλες αγορές και επηρεάζουν αρνητικά το εγχώριο χρηματιστήριο. Σε ποιες μετοχές εντοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας.

HELEX-A-4751

9
0

H εικόνα των διεθνών αγορών και οι εξελίξεις από τα διάφορα και πολλά ανοιχτά μέτωπα, δεν προοιωνίζονται μία καλή συνεδρίαση για τους long. Τουλάχιστον για σήμερα, μετά τη μεγάλη βουτιά της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη και την πτωτική κίνηση σήμερα στην Ασία. Το μείον 2,59% του S&P 500 η διόρθωση του στις 2.847,11 δίνει το προβάδισμα στους short. Για αυτό και σήμερα, το πιθανότερο είναι, να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές για δείκτες και μετοχές.

"Μαχαίρι που πέφτει, δεν επιχειρείς να το πιάσεις..." είναι μία από τις πιο συνήθεις και χρηματιστηριακά παροιμίες και για αυτό τον λόγο οι εν δυνάμει αγοραστές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να "χτίζουν" θέσεις σε μετοχές που με την πρώτη ανοδική αφορμή θα βρεθούν εκ νέου στο προσκήνιο.

Δεδομένης της ρευστότητος/αβεβαιότητος που κυριαρχεί στις αγορές συν την ταχύτητα με την οποία αλλάζει η τάση, μπορεί ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει σε "γύρισμα" της αγορές. Καλώς ή κακώς οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο, όπου οι ΗΠΑ τραβούν το σχοινί με την Κίνα, εκτιμώντας πως ως μεγαλύτερη δύναμη θα πετύχουν μία συμφωνία κοντά στους δικούς τους όρους.

Την ίδια ώρα για την Ευρώπη το... φάντασμα της ύφεσης, της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, μόνο θεωρητικά δεν είναι, καθώς αρχίζουν να αγγίζουν και την Γερμανία. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ο επενδυτικός κίνδυνος θα είναι όλο και μεγαλύτερος για την ευρωπαϊκή αγορά απ΄ ότι για την αμερικανική, κάτι που θα αποτυπώνεται και στις αγορές μετοχών, ομολόγων/χρέους, νομισμάτων κ.λπ.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον traders και επενδυτές καλούνται, κατ΄ αρχήν σήμερα, να αναπτύξουν εκείνες τις άμυνες, που θα διασφαλίσουν τις στηρίξεις, σε διάστημα μηνός καθώς η απόδοση και για τους τρεις βασικούς δείκτες είναι αρνητική σε μηνιαίο.

Στις 831,70 με απώλειες 4,36% ο ΓΔ, περίπου όσες και ο FTSE25 στις 2.018,99 με τον ΔΤΡ να χάνει 5,49% στις 708,74 μονάδες.

Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε φυσιολογικές τις όποιες κινήσεις ωραιοποίησης της χρηματιστηριακής εικόνας προκειμένου να συνεχιζόταν το 7μηνο ανοδικό σερί. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων και εξελίξεων θα είναι πολύ δύσκολο ένα θετικό κλείσιμο του μηνός Αυγούστου, εκτός εάν το βράδυ έρθουν τα... κάτω-πάνω στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο εάν δοθεί αφορμή θα υπάρξουν τέτοιες προσπάθειες, έστω επί μέρους σε μετοχές του δείκτη.

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση για το project του Ελληνικού, καθώς ο αρμόδιος υπουργός έχει πει, πως σήμερα θα έχουν λυθεί ζητήματα που αφορούν από τις ζώνες δόμησης μέχρι τους όρους δόμησης του καζίνο. Στα 9,12 ευρώ με απώλειες 1,72% για τη μετοχή της Lamda, που έχει "τρέξει" ένα 8,57% την τελευταία εβδομάδα.

ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή οι μόνες δύο με θετικό πρόσημο την Παρασκευή, στα 4,585 και 7,47 αντίστοιχα, με την δεύτερη πιο επιθετική μετά τις κινήσεις Περιστέρη.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων, με την Motor Oil να ανακοινώνει αύριο Τρίτη, Εθνική και Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% συνεχίζουν την Πέμπτη και Πειραιώς και Eurobank να κλείνουν την εβδομάδα. Πιθανότατα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να διαμορφώσει τάση για επί μέρους μετοχές των συστημικών ομίλων και ενδεχομένως του τραπεζικού κλάδου.

Για τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία περιμένουμε συντήρηση της μόχλευσης, έστω με ηπιότερο ρυθμό εάν η τάση για τη μεγάλη κατηγορία είναι έντονα πτωτική.

Στα της συνεδρίασης να συνυπολογισθεί το ενδεχόμενο ενός ανοίγματος με καθοδικό χάσμα, "τράβηγμα" της αγοράς αισθητά χαμηλότερα και ενός ενδοσυνεδριακού "γυρίσματος" μετά τις 14.30' , περίπου ότι συνέβη την Παρασκευή, όπου στα χαμηλά ημέρας απορροφήθηκε σημαντική προσφορά. Ενας σχηματισμός τύπου V θα ήταν ιδανικός για τους long, εάν βοηθούσε λίγο και η Wall Street, μετά τις 17.00. Πάντως το GREK είχε εκροές την Παρασκευή και απώλειες 2,66% στα 8,78$.

Τέλος για την σιγή ασυρμάτου του οίκου Moody's και τις αλλαγές στους δείκτες MSCI (σε ισχύ από αύριο) δεν αναφέρομαι ιδιαίτερα, καθώς το Euro2day.gr είχε προειδοποιήσει (Στρατηγικός Αναλυτής) έγκαιρα ενώ για τους δείκτες δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν μεταβολές ελληνικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία