BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Εύθραυστες οι αγορές, μάχη σταθερότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις και έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών μετά τις ανησυχίες για νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω της όξυνσης της έντασης όσον αφορά την πηγή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και της νέας βουτιάς του πετρελαίου.

xrimka-thumb-large-thumb-large

7
0

Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει χτυπήσει και πάλι «κόκκινο», κάνοντας εύθραυστο το ράλι που προηγήθηκε σε όλες τις αγορές διεθνώς τον Απρίλιο. Στο Χ.Α. οι πωλητές στράφηκαν έντονα στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε πολλά blue chips, με την αγορά να δίνει μάχη για να κρατήσει τις 600 μονάδες, ενώ όλοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο».

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,12% στις 602,36 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες (599,60) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,84 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,97% στις 1.464,70 μονάδες, ενώ απώλειες 5,08% κατέγραψε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 836,16 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Aegean (-24,32%), Βιοχάλκο (-8,32%), Lamda Development (-7%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-6,87%), Fourlis (-6,71%), ΕΥΔΑΠ (-6,34%) και ΔΕΗ (-6,04%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 8,28% στις 312,67 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 8,25%, την Eurobank να σημειώνει πτώση 7,93%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με απώλειες 8,8% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -8,29%.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις σε αυτήν την κρίση, καθώς η αγορά αποτιμά τις σημαντικές καθυστερήσεις στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και στις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή», θολώνοντας έτσι τις προοπτικές και τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και «παγώνοντας» τη διαδικασία ομαλοποίησης στην οποία είχε μπει προ πανδημίας. Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους η πτώση στον τραπεζικό δείκτη διαμορφώνεται στο 65%, ενώ η πτώση στον Γενικό Δείκτη στο 34%.

Οι εξελίξεις σχετικά με την άρση των περιορισμών θα κρίνουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, επισημαίνει ο κ. Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της «Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ». Σημαντικές στηρίξεις, όπως προσθέτει, εντοπίζονται στην περιοχή των 580 με 540 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ υπενθυμίζει ότι τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία Απριλίου θα αναδείξουν το μέγεθος της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι στο οποίο θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα οι επενδυτές.

Πλέον, όλες οι οικονομίες κάνουν προσπάθεια να επανέλθουν, με την επενδυτική κοινότητα να επικεντρώνεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ μπροστά μας έχουμε τον δύσκολο γόρδιο δεσμό του τουρισμού μιας και αποτελεί το 1/3 σχεδόν του ΑΕΠ της Ελλάδας, σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σίγουρα είναι νωρίς ακόμη για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία και οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν, επισημαίνει.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία