BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Τονωτικές κινήσεις Fed και άλλων τραπεζών φτιάχνουν κλίμα

Ανοδικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη 16 Ιουνίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και άλλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

jerom_2

8
0

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 2,21%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει άνοδο 3,8%, ηγούμενος των κερδών, με όλους τους βασικούς κλάδους και χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, κερδίζει 2,46%.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 2,49%, ο γαλλικός CAC 2,36%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 2,52%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 2,10%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 1,57%.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι προχωρεί πλέον και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει.

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs που ήδη αγοράζει η Fed.

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασής της τον Ιούνιο, εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) "αναγνωρίζει ότι η ουσιαστική, συντονισμένη και πρωτόγνωρη χαλάρωση σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο στην Αυστραλία βοηθά την οικονομία να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα δυσκολία".

"Είναι πιθανό η τρέχουσα δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη να είναι αναγκαία για κάποιο διάστημα", αναφέρεται ακόμη στα πρακτικά της RBA.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι "η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανό να παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετό καιρό λόγω της επίδρασης της πανδημίας τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, μολονότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά".

"Για την ώρα, η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης εάν κριθούν αναγκαία, ενώ εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα", συμπληρώνει η BoJ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ίδια ώρα, υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις σχεδόν 3 εκατ. κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν το κλείσιμο των επιχειρήσεων ανά την χώρα έβαλε τους ανθρώπους εκτός εργασίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1,5 εκατ. στους δύο μήνες μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με το γραφείο εθνικής στατιστικής.

Μόνο τον Απρίλιο, η απασχόληση υποχώρησε 429.000, παρά το πρόγραμμα της κυβέρνησης για προστασία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Στο μεταξύ, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Τα στοιχεία δείχνουν το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία με το εικονικό κλείσιμο από τις 23 Μαρτίου, με τη χώρα να βρίσκεται στην βαθύτερη ύφεση των  τελευταίων 300 ετών.

Η οικονομία της Ελβετίας θα συρρικνωθεί κατά 6,2% το 2020, τόνισε η κυβέρνηση, στην χειρότερη ύφεση εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του κορονοϊού.

Μια σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται στο β΄ μισό του έτους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της νόσου μαζί με σοβαρούς περιορισμούς, τόνισε η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO).

Η οικονομία της Ολλανδίας οδεύει να καταγράψει συρρίκνωση άνευ προηγουμένου φέτος, καθώς οι προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε στη παράλυση μεγάλου μέρους της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, προτού ανακάμψει και καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2021, ανέφερε η Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (CPB), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση στο πεδίο αυτό.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία