BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Χωρίς κατεύθυνση στις χρηματαγορές οι επενδυτές

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένοντας σε ένα στενό εύρος τις τελευταίες ημέρες "υπομένει" τη χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών και αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν τις προοπτικές των εισηγμένων.

xrimatistirio-athinon_4

17
0

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 636,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.529,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,49% στις 327,58 μονάδες.

Με την ατζέντα της εβδομάδας σε οικονομικά νέα να παραμένει φτωχή, το ΧΑ έχει πλήρη εστίαση σε εξελίξεις που άπτονται της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας. Από τη μία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ανακόψει κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου, και από την άλλη η νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επαναφέρει τους φόβους για την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό είναι το δίπτυχο των παραγόντων που καθηλώνουν τον γενικό δείκτη εντός του εύρους πέριξ των 630 μονάδων, με την αγορά να έχει βρει ισορροπία σε ένα επίπεδο που δεν προμηνύει τίποτα αναφορικά με τις επενδυτικές διαθέσεις. Και μέχρι να λυθούν οι γόρδιοι δεσμοί αυτών των μετώπων, η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι ελάχιστη έως και…μηδαμινή.

Βέβαια και το κλίμα στην Ευρώπη δεν βοηθά την ελληνική αγορά, καθώς τα πτωτικά πρόσημα κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, αφού οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για την πρόοδο της ανάκαμψης της οικονομίας. Και τα στοιχεία αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι ενθαρρυντικά, με το φάσμα της βαθιάς ύφεσης να βρίσκεται πάνω στις περισσότερες χώρες.

Αλλά και εγχωρίως το κλίμα στην οικονομία δεν είναι απλώς αρνητικό. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά και η απασχόληση έχει μπει "στο γύψο" με μέτρα όπως είναι η μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και η κερδοφορία είναι πλέον ένα μέγεθος άγνωστο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία