BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Διατηρείται η εικόνα της αγοράς, μικρά περιθώρια ρίσκου

Στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα κέρδη στην Ευρώπη τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και την αργία στις ΗΠΑ, άνοιξαν με ανοδική δυναμική και κέρδη στους βασικούς δείκτες μέρος τον οποίων εξατμίστηκε στη συνέχεια.

ImageHandler_2

8
0

Στην Αθήνα είχαμε χαλαρό συντονισμό με την τάση των διεθνών χρηματιστηρίων και ακόμα μια σύνοδο που οι ισχυροί θεσμικοί αποτύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τον τραπεζικό κλάδο.  Επειδή διατηρήθηκε ο προβληματισμός για τα Τραπεζικά δάνεια που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, ιδιαίτερα αν η αναστολή επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2021, για κλάδους όπως ο Τουρισμός.
Εντοπίστηκε σε τρία επίπεδα αγοραία συναίνεση στην έκφραση επιφύλαξης για το μέλλον των τραπεζικών μετοχών. Στην εξέλιξη της τιμής της κάθε μετοχής, αφού σταμάτησε η επιλεκτικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον και υποχώρησαν όλες, αλλά και στον συνολικό για τις τράπεζες όγκο και τζίρο που περιορίστηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ προκαλώντας πτώση και στον συνολικό όγκο και τζίρο. Επίσης τεχνικά ο ΔΤΡ πλησίασε επικίνδυνα στις 330 μονάδες και αν περάσει χαμηλότερα, ανοίγει ο δρόμος για διόρθωση (άνω -10%) με την επίσημη έννοια του όρου, σε σχέση με την πρόσφατη οροφή του στις 347 μονάδες. Από εκεί βούλιαξε ως τις 320 αντέδρασε ως τις 337 για να κλείσει χθες στις 330,6 με χαμηλό στις 328,8.

Ήταν 14:30, όταν το ταμπλό έδειχνε κέρδη για τον μέσο όρο της τάξης του +0,6% με τζίρο κάτω από 17 εκατ. ευρώ και τα τέσσερα τραπεζικά blue chip με απώλειες. Θυμίζουμε ότι στο τέλος του χθεσινού σχολίου αφήσαμε ως συμπέρασμα της μελέτης των συναλλαγών της πρώτης βδομάδας του Σεπτέμβρη τα ακόλουθα:  Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των blue chip, αν συγκριθούν με την εικόνα προηγούμενων ανοδικών εβδομάδων, αποκαλύπτουν τη χρήση διαφορετικής στρατηγικής από τους θεσμικούς, που μπορεί να σημαίνει εξάντληση των δυνατοτήτων “τραπεζικής υποστήριξης” της ανόδου. Συνεπώς οι θεσμικοί κατάφεραν να αναγνωρίσουν αυτή την ποιοτική αλλαγή και να ενισχύσουν μια προσπάθεια για συντονισμό με τα υπόλοιπα σαφώς ανοδικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επιμένοντας σε τοποθετήσεις στις ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ, ΜΟΗ και ΟΤΕ, που στο μέσο των συναλλαγών εμφάνιζαν κέρδη από +1,5% ως +2,9% μετά τις 14:40, δεν επέτρεψαν στον ΓΔ να περάσει σε αρνητικό πεδίο ούτε στιγμή.

Οι εγχώριοι παράγοντες χωρίζονται με βάση τις εκτιμήσεις τους. Αρκετοί θεωρούν πιθανή τη διατήρηση αυτής της εικόνας που εμφανίζεται από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ως σήμερα και σε αυτούς που θεωρούν πως η αγορά θα ξεπεράσει τα όρια στενής διακύμανσης που εμφανίζει.

Η Beta Sec υπογράμμισε: “Αναμένεται συνέχιση της συσσώρευσης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις να εκδηλώνονται, λόγω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί για το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες, καθώς λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα ωθήσουν τους Επενδυτές να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, εν μέσω συνθηκών αυξημένης αβεβαιότητας, εξαιτίας της Ελληνοτουρκικής έντασης και των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην Οικονομία. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη ίσως μεταφέρει θετικά μηνύματα για τις Αγορές”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ στον αντίποδα σημείωσε χθες: “Η Αγορά πλησιάζει προς την λύση της συσσώρευσης του τελευταίου μεγάλου διαστήματος, μιας και κάνει προσπάθεια να αφήσει πίσω της το 650 επίπεδο και να δοκιμάσει κίνηση για τις 685 μονάδες, επισημαίνει. Η γρήγορη διόρθωση των Ξένων ήταν λογικό, έστω και λίγο, να μας επηρεάσει, από την στιγμή που δεν έχουμε και κάποια σοβαρή τάση”.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία