BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

«Πιέζει» τον Γενικό Δείκτη η παρουσία της τουρκικής Navtex

Υπό την πίεση των πωλητών βρίσκεται το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να θέτει σε δοκιμασία τις 640 μονάδες, αποδεικνύοντας ότι τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν… εντελώς εύθραυστα.

AP_20257526994421

9
0

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, χαρακτηριστικά, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,45% και διαμορφώθηκε στις 651,47 μονάδες, ανακτώντας μετά από αρκετές εβδομάδες συσώρρευσης τις 650 μονάδες. Μάλιστα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η άνοδος ξεπέρασε το 4%, με τις τράπεζες να ξυπνούν από τον επενδυτικό λήθαργο και να σημειώνουν κέρδη άνω του 6,5%
Ωστόσο, η νέα εβδομάδα φαίνεται ότι μπαίνει με το… αριστερό, καθώς οι πωλητές επανέρχονται στο προσκήνιο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο -1,80% και τις 639 μονάδες. Παρόμοιου εύρους απώλειες παρατηρούνται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος χάνει το 1,95% της αξίας του, διολισθαίνοντας στις 1.518 μονάδες. Τα μοναδικά θετικά νέα αφορούν το μέτωπο του τζίρου, με τους επενδυτές να έχουν διακινήσει τεμάχια, αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ (μέχρι τις 11.00). Άλλωστε, κατά γενική ομολογία, η τόνωση του τζίρου θεωρείται αναγκαία συνθήκη για μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες.

Υψηλές πιέσεις δέχεται και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη, πρωταγωνιστώντας στην ανοδική κίνηση προς τις 650 μονάδες. Σήμερα, όμως, καταγράφει απώλειες άνω του 2%, με τη μετοχή της Alpha Bank να βρίσκεται στο -2,30%, τη μετοχή της Eurobank στο -2,13%, τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -1,89% και της Τρ. Πειραιώς στο -1,59%. Υπό κλοιό ρευστοποιήσεων έχει περιέλθει και η μετοχή της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 4,48% στο 0,1706 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται σε μετοχές, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα έβγαλαν άμυνες και στήριξαν τον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή του Ελλάκτορα υποχωρεί κατά 2,62%, της ΔΕΗ κατά 2,08%, της Viohalco κατά 2,71% και του Μυτιληναίου κατά 1,61%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Γρ. Σαράντη συνεχίζει την αξιοσημείωτη πορεία, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,10% στα 9,20 ευρώ.

Η τουρκική Navtex υπονομεύει τον Γ.Δ.
Η σημερινή αρνητική εικόνα, όπως είναι εύλογο, επιβεβαιώνει την απουσία διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τους ελληνικούς τίτλους, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες μιλούν στο kathimerini.gr, αιτία του “κακού” αποτελεί η ανάφλεξη της έντασης στα ελληνοτουρκικά, μετά την αιφνιδιαστική έκδοση Navtex από την Τουρκία στα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου. Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία προέβη σε anti-Navtex, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει την “προκλητική” Navtex.

Κι όλα αυτά, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών και ενώ πολύ πρόσφατα υπήρξε συμφωνία, κατόπιν μεσολάβησης της Άγκελα Μέρκελ, για την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές επομένως, ότι η νέα ένταση επιβεβαιώνει τόσο τις γεωπολιτικές ανησυχίες όσο και την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή, υπονομεύοντας το επενδυτικό κλίμα και τη διάθεση για μια ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα επηρεάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων, με στόχο την ανάσχεση του β’ κύματος του ιού. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές μεταβολές, με τον γερμανικό DAX να σημειώνει κέρδη κατά 0,17% και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,26%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, από την πλευρά του, ενισχύεται κατά 0,15% και τις 370 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητο προαναγγέλλεται και το άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα futures των αμερικανικών δεικτών παρουσιάζουν μικρού εύρους διακυμάνσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία