BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Σε κλίμα ευφορίας οι ευρωαγορές ποντάρουν σε ήπια FED

Ανοδικό κλίμα επικρατεί με την έναρξη της εβδομάδας στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις «πλάτες» των κερδών που κατεγράφησαν την Παρασκευή, με την άνοδο στην Ιταλία, που κινείται σε τροχιά πολιτικής περιδίνησης, να είναι ηπιότερη.

b8ea1970-1b13-42d0-8199-1948ad562845

58
0

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1.09%, με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 2,2% και το σύνολο των βασικών χρηματιστηρίων και κλάδων σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κινείται με άνοδο 1,20%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,15%, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει κέρδη 1,16%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,41%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,64% και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,86%.

Η θετική εκκίνηση στην Ευρώπη ακολουθεί το παγκόσμιο ανοδικό κλίμα, με βασικούς δείκτες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού να σημειώνουν μίνι άλμα 2%, ενώ και τα futures των αμερικανικών δεικτών δείχνουν ανοδικές τάσεις, αν και πιο ήπιες.

Το "ράλι ανακούφισης" της Παρασκευής είχε ως καύσιμο την πεποίθηση των traders ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά του αναμενομένου στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η Fed προσανατολίζεται σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης (δηλ. κατά 0,75%) και όχι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, όπως προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές.

Οι φόβοι περί επικείμενης ύφεσης έχουν κυριαρχήσει στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η επιθετική δράση της Fed - σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού - θα οδηγήσει τελικώς την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο έδειξαν εκτίναξή του στο 9,1% για τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο.

Εξάλλου, τη Δευτέρα άρχισε και η διαπραγμάτευση των μετοχών της Haleon στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ως ανεξάρτησης εισηγμένης εταιρείας, μετά την απόφαση των μετόχων της GSK να εγκρίνουν το spin-off του βραχίονα υγειονομικών υπηρεσιών της εταιρείας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία