BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Με ισχυρές απώλειες Ευρώπη και Ασία μετά τους τριγμούς Πάουελ

Ισχυρά πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα οι μετοχές της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή στο συμπόσιο του Jackson Hole, με την οποία σηματοδότησε ότι η εποχή των υψηλών επιτοκίων θα έχει συνέχεια προκειμένου να τιθασευθεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

1_D2qJARoN5D4XAmws1kI3VQ-1-1024x699

107
0

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,66%, στις 27.878,96 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να χάνει 2,18%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,79%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται ελαφρά κατά 0,06%, με τον Shenzen να καταγράφει απώλειες 0,40%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted "έχασε" 2,31%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,95%. 

Η βουτιά στην Ασία καθρεφτίζει την πορεία της Wall Street την περασμένη εβδομάδα, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σε εβδομαδιαία βάση 1.000 μονάδες. Η δε επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ πλήττει ιδιαίτερα τις ασιατικές οικονομίες με εξαγωγικό χαρακτήρα. 

"Η αγορά προφανώς επιζητούσε από την ομιλία Πάουελ κάτι πιο ουδέτερο ως μήνυμα. Μετά από όλη τη συζήτηση περί "παύσης" και "στροφής", η οποία δεν έβγαζε νόημα με μια Fed να έχει πει πολλάκις ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει οικονομικό πόνο, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν με τη Fed να συνεχίζει τη σύσφιγξη", σημειώνει ο Clifford Bennett, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην ACY Securities. 

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε συγκεκριμένα την Παρασκευή ότι η Fed θα συνεχίσει στο μονοπάτι της αύξησης επιτοκίων, γεγονός το οποίο θα επιβραδύνει την οικονομία για κάποιο διάστημα, προκειμένου να χτυπηθεί ο υψηλός πληθωρισμός που σαρώνει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η αύξηση επιτοκίων πλήττει φυσικά, εκτός του πληθωρισμού, και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, αναγνώρισε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι ο πόνος θα ήταν απείρως μεγαλύτερος εάν ο πληθωρισμός ενσωματωθεί στην οικονομία. 

"Η Fed ήταν πάντα σε γραμμή συνέχισης της σύσφιγξης με επιθετικό τρόπο, ωστόσο η αγορά αποφάσισε αυθαίρετα να τιμολογήσει μια επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων ή και μια ανατροπή προς νομισματική χαλάρωση", προσθέτει. 

"Η απομάκρυνση από το επενδυτικό ρίσκο εμφανίζεται σήμερα και στην Ασία, με το bearish κλίμα να ακολουθεί εκείνο στην Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και τα futures τη Δευτέρα δεν δείχνουν αλλαγή τάσης", σημειώνει ο Yeap Jun Rong, στέλεχος στρατηγικής στην IG στη Σιγκαπούρη.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, που ανακοινώθηκαν το σαββατοκύριακο έδειξαν εξάλλου ότι μια ισχυρή ανάκαμψη χρειάζεται ακόμη χρόνο, με τα κέρδη στη βιομηχανία να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 1,1% σε ετήσια βάση στο εξάμηνο, εν μέσω των ανανεωμένων περιορισμών λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία