Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Έκλεισε η γ’ αξιολόγηση, σκεπτικισμός κυβέρνησης για τις προθέσεις του ΔΝΤ

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά την ανάσα ανακούφισης από τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, για τις επόμενες κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Έκλεισε η γ’ αξιολόγηση, σκεπτικισμός κυβέρνησης για τις προθέσεις του ΔΝΤ

0
0

Το Ταμείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, ως παρατηρητής, δίνοντας μια «επί της αρχής» έγκριση στο τρέχον πρόγραμμα.

Η προϋπόθεση που έχει θέσει είναι ότι η χρηματοδοτική του συμμετοχή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά από αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι το πρόγραμμα είναι βιώσιμο. Εάν αυτό συμβεί θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση του Ταμείου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζέρι Ράις την περασμένη εβδομάδα.

Ο σκεπτικισμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με τις προθέσεις του ΔΝΤ και κυρίως, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, με το ενδεχόμενο της αποχώρησής του σε μια «λάθος» στιγμή. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόγραμμα βαίνει ομαλά με τις εγκρίσεις των κοινοβουλίων της Ολλανδίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ έστω «επί της αρχής» είναι εξασφαλισμένη.

Μια πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ ίσως να μπλόκαρε την εκταμίευση του συνόλου της δόσης καθώς θα απαιτείτο νέα έγκριση από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Από την άλλη μεριά, μια αποχώρηση του ΔΝΤ, όχι όμως νωρίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου, θα ήταν καλή εξέλιξη σε σχέση με τα ήδη ψηφισμένα προληπτικά μέτρα για το 2019 τα οποία είχαν απαιτηθεί από το Ταμείο (και όχι από τους Ευρωπαίους εταιρους), αφού, κάτι τέτοιο αυτόματα θα σήμαινε ότι αυτά δεν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιθυμεί τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε, όπως όλα δείχνουν θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 5,5 δισ., αλλά παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία