Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ρουμελιώτης: Αναγκαίο οι ξένες επενδύσεις να υπερβούν το 10% του ΑΕΠ

Την ανάγκη οι ξένες επενδύσεις να υπερβούν το 10% του ΑΕΠ επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί «τεράστια προσπάθεια»....

Ρουμελιώτης: Αναγκαίο οι ξένες επενδύσεις να υπερβούν το 10% του ΑΕΠ

0
0

Μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» υπογράμμισε ότι «το ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται σε άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2010, το δημόσιο έλλειμμα έχει σχεδόν μηδενισθεί. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών το 2017, έφθασε στο 13%, ποσοστό το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «εκπληκτικό».

Ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν ανακάμψει στα επίπεδα του 2005, και ο τραπεζικός τομέας μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις έχει ρυθμούς ανάπτυξης και η εμπιστοσύνη των ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το κύριο πρόβλημα του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία φθάνουν το 44,45% και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν στο 35% έως το 2019, όπως είναι ο στόχος και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Ο κ. Ρουμελιώτης συνέχισε αναπτύσσοντας τους λόγους που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Οι θεσμοί, είπε, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους για τις δυνατότητες της Ελλάδας και το μήνυμα έχει φθάσει στις αγορές κάτι που φαίνεται από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές και δεν θα χρειαστεί άλλη χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι η αναδιάρθρωσή του, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές, ανέφερε την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, τη γεωγραφική θέση της χώρας την σταθερή προσχώρηση στη ζώνη του ευρώ, την μείωση του κόστους εργασίας κατά 50% σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, τη μείωση του κόστους στην αγορά ακινήτων κατά 40%, το μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού και την αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις.

«Καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει κάνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τις υποδομές και κάλεσε τους επενδυτές «να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της».

Το φόρουμ, οι εργασίας του οποίου συνεχίζονται και αύριο στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συνδιοργανώνουν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde) μαζί με την Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire