Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ως τέλος Ιουνίου συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης τραπεζών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής για ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) για τις τράπεζες εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου ο...

Απο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Μάριο Σεντένο

0
0

Ο Σεντένο σημείωσε ότι η ιδέα να διευρυνθεί ο ρόλος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθιστώντας τον επίσης δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης για τις τράπεζες, έχει τώρα ευρεία στήριξη εντός του Eurogroup.

Το ευρωπαϊκό, χρηματοδοτούμενο από τον τραπεζικό τομέα, ταμείο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζες συστήθηκε στο πλαίσιο ενός σχέδιο τραπεζικής ένωσης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ακόμα δεν έχει αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη τραπεζική κρίση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα δίχτυ ασφαλείας.

Το ζήτημα αυτό καθώς και ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων εδώ και καιρό παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο η πρόσφατη μεταστροφή της Γερμανίας υπέρ ενός διχτυού ασφαλείας άνοιξε το δρόμο προς μία συμφωνία.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λισαβόνα, ο Σεντένο τόνισε ότι «μόνο κάποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να βελτιωθούν στις διαπραγματεύσεις, όπως η διαδικασία λήψης απόφασης για τη χρήση αυτού του διχτυού ασφαλείας και η ημερομηνία εφαρμογής του, που θα μπορούσε να είναι πριν το 2024».

«Ωστόσο, αναμένω ότι έως τα τέλη του μήνα θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής. Θα είναι απλά ένα βήμα, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης», συμπλήρωσε ο Σεντένο, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του ταμείου διάσωσης, κάτι που αναμένεται να του δώσει περισσότερες εξουσίες και εργαλεία.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire