Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Moody's: Γιατί δεν απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οραματίζεται ηγετικό ρόλο για το ευρώ στο παγκόσμιο σύστημα και οι Κινέζοι καταβάλλουν δυναμικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για τη διεθνοποίηση του γιουάν. Κανένα νόμισμα, όμως, δεν είναι προς το παρόν ικανό να απειλήσει την κυριαρχία του δολαρίου. Αυτό επισημαίνει ο οίκοςMoody’s που βλέπει το αμερικανικό νόμισμα να διατηρεί τα ηνία στο προβλεπόμενο μέλλον.

Υποβάθμιση σε «C» και από τη Moody’s

7
0

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι η σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μεταβάλλεται με πολύ αργούς ρυθμούς και για την όποια μεγάλη ανατροπή θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια. «Η διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑκαθώς και η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής θωρακίζουν το προφίλ του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου» αναφέρει. 

Υπό τις συνθήκες αυτές το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. «Τα αποθεματικά νομίσματα χρειάζεται να είναι σταθερά και να διατηρούν τη σχετική αξία τους κατά τους οικονομικούς κύκλους και τη μεταβλητότητα των τιμών ενεργητικού» τονίζει η Moody's. 

Τι θα γίνει με το ευρώ;

Σήμερα το δολάριο διαθέτει μερίδιο 63% στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, ενώ το ευρώ είναι στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά, με το μερίδιό του μόλις στο 20%. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει δει το μερίδιό του να μειώνεται, καθώς η κρίση χρέους, αλλά και οι συνεχείς πολιτικές αναταράξεις περιόρισαν την ελκυστικότητά του.

Η μελλοντική ζήτηση για το ευρώ θα εξαρτηθεί από την ισχύ των θεσμών της Ευρωζώνης και τους μηχανισμούς για τη διαχείριση ρίσκου, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Η μοίρα του νομίσματος λοιπόν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης. Τα μηνύματα το τελευταίο διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Όσον αφορά τη στερλίνα, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. 
 

naftemporiki.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία