BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο του 13ου Greek Roadshow στο Λονδίνο

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του 13ου Greek Roadshow που πραγματοποιείται το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Τhe May Fair Hotel του Λονδίνου.

the-mayfair-hotel

Agronews

5
0

Με πρόσφατες τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που εν πολλοίς οδήγησαν σε μειώσεις των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών, λόγω των ανησυχιών για την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των μειωμένων εσόδων από τόκους, για τις κινήσεις τιτλοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν, οι ξένοι θεσμικοί έχουν εστιάσει στις προοπτικές του κλάδου κατά τις συναντήσεις τους με τα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, πρώτη ημέρα του roadshow, προκύπτει προβληματισμός των ξένων fund managers για την εικόνα και την προοπτική του τραπεζικού κλάδου, λόγω των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, αλλά και σε συνδυασμό με το πολιτικό ρίσκο της χώρας. Η ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας υπό συνθήκες εξωτερικών αναταράξεων και εσωτερικών αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού ρίσκου, και οι αμφιβολίες για την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, αποτελούν κύρια σημεία προβληματισμού των funds.

Περαιτέρω, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου επισημαίνουν πως λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών stress test, οι προβλέψεις που είχαν ενσωματώσει οι τράπεζες στις παραδοχές του τεστ αντοχής για τα έσοδά τους στην τριετία 2018 – 2020, δεν επιβεβαιώνονται. Από τις πληροφορίες που συλλέγονται στο Λονδίνο προκύπτει επίσης μεγάλη ανησυχία των funds για το ενδεχόμενο νέας κεφαλαιακής στήριξης του κλάδου και το χρόνο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό. Ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και οι επιπτώσεις στον κλάδο και την οικονομία από αυτό – κάτι που έχει καταγραφεί πολλάκις στο παρελθόν – φοβίζει επίσης τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

"Όλο το παιχνίδι αφορά στις τράπεζες, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, εάν θα χρειαστούν και πότε κεφάλαια, εάν θα πετύχουν τους στόχους τους", αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος που βρίσκεται στο Λονδίνο. Όπως σημειώνει, ο παράγοντας εκλογές δεν φοβίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων, μια περίοδος ακυβερνησίας όμως προβληματίζει σοβαρά. 

Αρκετοί fund managers που συμμετείχαν στις περισσότερες από 40 ομαδικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των τραπεζών στα θέματα πωλήσεων χαρτοφυλακίων και μείωσης των κόκκινων δανείων.

Πολλές από τις ανησυχίες τους, άλλωστε, διατυπώθηκαν ξεκάθαρα και στα reports των τελευταίων εβδομάδων, όπου μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές των τιμών-στόχων για τις τραπεζικές μετοχές και για τις προοπτικές τους μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β ́ τριμήνου 2018.

Στο Λονδίνο έχουν μεταβεί οι αποστολές των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και των ΑΔΜΗΕ, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ – ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Fourlis Συμμετοχών, ΓΕΚΤΕΡΝΑ - Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Intralot. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί συνολικά περίπου 650 συναντήσεις μεταξύ των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το παρών θα δώσουν πάνω από 85 funds και 120 fund managers και αναλυτές.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο το κύριο μέρος των one-to-one συναντήσεων των εισηγμένων με τους ξένους θεσμικούς, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο The May Fair Hotel όπου διεξάγεται το 13ο Greek Roadshow της ΕΧΑΕ.

Πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία