BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Η bull market δεν έχει τελειώσει λέει η Capital Economics

Μπορεί η UBS να συνέστησε ψυχραιμία και να τόνισε πως η bull market των μετοχών δεν έχει ακόμη τελειώσει, διατηρώντας overweight θέσεις στις μετοχές, η Capital Economics όμως διαφωνεί κάθετα και προβλέπει ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών ως το τέλος του 2019 κάτι που όπως επισημαίνει, θα αναγκάσει την Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

market

Agronews

6
0

Η ισχυρή πτώση του S&P 500 αυτή την εβδομάδα υποδεικνύει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν την προοπτική επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει το 2019, με αποτέλεσμα οι μετοχές στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς και να αναγκάσουν τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και να ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ προς τα κάτω.

Μέχρι πρόσφατα, οι αυξήσεις των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων έχουν συμπέσει γενικά με την αύξηση του S&P 500 και οι κυκλικές μετοχές υπεραπέδιδαν καθώς τόσο οι αποδόσεις των ομολόγων όσο και οι μετοχές δέχονταν ώθηση από καλά νέα για την οικονομία. Ωστόσο, η πτώση του δείκτη αυτής της εβδομάδας και η έντονη υποαπόδοση των κυκλικών μετοχών προκάλεσε αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων από τα μέσα Αυγούστου κατά 40 μονάδες βάσης. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αναγκάσουν την οικονομία να επιβραδυνθεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Κάτι παρόμοιο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, συνέβη και άλλες φορές όταν βρισκόμασταν κοντά στο τέλος του  οικονομικού κύκλου. Τόσο το 2006 όσο και το 2007, οι αποδόσεις των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο και οι κυκλικές μετοχές υποαπέδωσαν. Μετά από λίγο ήρθαν και τα σημάδια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Και μόλις συνέβη αυτό, ο S&P 500 βρέθηκε υπό ισχυρότατη πίεση, ενώ οι κυκλικοί κλάδοι χτυπήθηκαν πολύ πιο έντονα από τους αμυντικούς. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν επίσης απότομα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αποτιμούν την προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed για την ενίσχυση της οικονομίας.

Η Capital Economics δεν πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο του τρέχοντος κύκλου, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να είναι ακόμη πολύ ισχυρά και έτσι είναι πιθανό η πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου να αντιστραφεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αυτό είναι που τελικά συνέβη και  τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 10% στο τέλος μιας άλλης απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ βρίσκεται μόλις λίγα τρίμηνα μακριά και αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων και του S&P 500 θα κλείσουν το επόμενο έτος πολύ χαμηλότερα. Ενώ δεν περιμένει κάτι τόσο δραματικό όσο η παγκόσμια οικονομική κρίση, πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έχει σαφώς μειωθεί σημαντικά μέχρι τα μέσα του 2019. Επομένως, προβλέπει ότι ο S&P 500 θα σημειώσει βουτιά κατά περίπου 15% από την πρόσφατη κορυφή του, παρασύροντας και τις διεθνείς μετοχές χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Capital Economics,  η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αναγκάσει την Fed να αλλάξει στάση σταματώντας τις αυξήσεις επιτοκίων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου να υποχωρεί στο 2,5% περίπου από το 3,2%.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία