BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στάση Βρυξέλλες για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019

Στις Βρυξέλλες οδεύει την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου από το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία που ορίζεται από το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή από τον τρόπο δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tsakalotos-1

Agronews

1
0

Σύμφωνα με τον κανονισμό που πρέπει να τηρείται, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης (no-policy scenario) που δείχνει (όπως και το Προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου) πώς θα ήταν διαμορφωμένο αν δεν υπήρχαν αλλαγές (σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο του Μάιου στην περίπτωση της Ελλάδας). Περιλαμβάνει στη συνέχεια και τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση (Discretionary measures planned for 2019).

Στην περίπτωση του ελληνικού προϋπολογισμού τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των «αντίμετρων» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Βήμα της ΔΕΘ και επανέλαβε το προηγούμενο Σάββατο στην ομιλία του. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει μία παραλλαγή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού με λεκτικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπώνεται η πρόθεση μη περικοπής των συντάξεων.

Το «αίτημα» είναι έτσι διατυπωμένο ώστε από τη μία πλευρά να καταθέτει ξεκάθαρα την ελληνική πρόθεση (η οποία βρίσκει πλέον συμμάχους ακόμα και στο πλευρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ) και από την άλλη πλευρά να γίνεται με ένα τρόπο ο οποίος να δείχνει πρόθεση για διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε χθες, θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Και δεύτερο πακέτο με τις "εξηγήσεις"

Άλλωστε σήμερα είναι απλά η εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας η οποία επιχειρείται να τελειώσει αρκετά αργότερα (τον Δεκέμβριο), μετά από σειρά διαπραγματεύσεων. Περιέχει και τον έλεγχο των συμπληρωματικών στοιχείων που αναμένεται να στείλει, επίσης σήμερα, η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με ξεχωριστό "πακέτο". Θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διασφαλίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο το 2019 αλλά και στο μέλλον.

Ο μηχανισμός και οι κίνδυνοι

 Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως πρώτο μεγάλο σταθμό την έκθεση/πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη). Εν συνεχεία με βάση την έκθεση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup και ενδεχομένως στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η περικοπή των συντάξεων αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει, ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Και τούτο διότι αν δεν υπάρξει πλήρης συναίνεση για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και της υπέρβασης  που εκτιμά η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να υπάρξει "κούρεμα" σε εξαγγελίες/παροχές με τη μετάθεσή τους στα επόμενα χρόνια ή την πλήρη αναστολή τους. Ειδικές ρήτρες υπάρχουν επίσης στο "τραπέζι"  για τα επόμενα χρόνια και για το θέμα των συντάξεων αναφορικά ένα δυσμενές σενάριο μη επίτευξης του στόχου του 3,5% στο μέλλον.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πρώτη αντίδραση αναμένεται να φανεί στο EWG που θα λάβει χώρα στις 25 και 26 Οκτωβρίου, στον απόηχο και των εκλογών στη Βαυαρία που εντείνουν τις πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση. Επόμενοι σταθμοί θα είναι το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αλλά και είναι η πιθανή έκτακτη σύνοδος των ΥΠΟΙΚ  τον ίδιο μήνα. Προς το παρόν ως ο τελικός προορισμός προσδιορίζεται το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ποια κράτη έστειλαν πρώτα

 Πάντως μπορεί η Ελλάδα να εξάντλησε το χρονικό περιθώριο που της είχαν δοθεί καταθέτοντας σήμερα τον Προϋπολογισμό, όμως κάποια άλλα κράτη έδρασαν πολύ πιο γρήγορα. Μεταξύ αυτών είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Φιλανδία και η Σλοβακία που έχουν είδε στείλει τα σχέδιά τους.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Μάιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Έχει πάρα πολλά ενδιάμεσα στάδια. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεικνύει ότι εφαρμόζει τις συμφωνημένες πολιτικές τους επόμενους μήνες, εν μέσω εντεινόμενων προεκλογικών διαδικασιών.

Παράλληλα, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ισχύει μόνο το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Υπάρχει και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για αυτό και η έκθεση που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο θα περιλαμβάνει και αναλυτικό απολογισμό της πορείας υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία