BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πρεμιέρα με άνοδο 22% για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

«Καυτή» η πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης να υπολογίζεται στα επίπεδα του 1,15 ευρώ ανά λίτρο.

petreleum

Agronews

11
0

Σε σχέση με πέρυσι, το κόστος για τα νοικοκυριά που έχουν απομείνει να επιλέγουν τη συγκεκριμένη μορφή για να ζεσταθούν είναι ακριβότερο κατά 22%. Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή στο 0,944 ευρώ το λίτρο. Τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και τελείωσε η χειμερινή σεζόν 2017-2018, είχε τιμή στο 1,025 ευρώ το λίτρο. Έτσι αν συγκριθεί η σημερινή τιμή με εκείνη, προκύπτει αύξηση 11%.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, η τιμή διυλιστηρίου είναι στο 0,571 ευρώ ανά λίτρο. Στο 0,514 ευρώ υπολογίζεται το σύνολο των φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και άλλων τελών, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, πρατηρίων και των μεταφορικών ανέρχεται στο 0,065 ευρώ ανά λίτρο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το περιθώριο παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Η τιμή διύλισης είναι επίσης αυξημένη 18% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και οι φόροι κατά 5%. Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πετρελαϊκής αγοράς, πως το κόστος θέρμανσης θα έχει ανοδικές τάσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι εκτιμήσεις έδειχναν την τιμή στο 1,14 ευρώ το λίτρο και σήμερα όλα δείχνουν πως θα είναι υψηλότερη, στο 1,15 ευρώ το λίτρο. Και η τάση αυτή συνεχίζεται λόγω της ανοδικής πορείας του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι τιμές στην επαρχία αναμένεται να είναι υψηλότερες, αγγίζοντας το 1,20 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία