BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ο σινο-αμερικανικός πόλεμος ρίχνει τις επιδόσεις της Κίνας

Το κόστος του εμπορικού πολέμου αρχίζουν να υπολογίζουν οι ειδικοί, εκτιμώντας ότι θα γίνει πρώτα αισθητό στην Κίνα.

china__worker

Agronews

4
0

Σε δημοσκόπηση, που δίνει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα το Reuters, εκτιμούν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με τους βραδύτερους ρυθμούς σχεδόν δέκα ετών και θα συνεχίσει να κατεβάζει ταχύτητα.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 68 οικονομολόγοι, προκύπτει ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,6% το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, έναντι ρυθμών ανάπτυξης 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο, στη χειρότερη επίδοσή της από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Η επίδοση πάντως είναι σαφώς μέσα στους στόχους του Πεκίνου, που θέλουν την ετήσια ανάπτυξη στο 6,5%. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για απότομη προσγείωση, όπως φοβούνταν κάποιοι. Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως εάν ο σινο-αμερικανικός πόλεμος συνεχιστεί, οι επιδόσεις θα είναι πολύ πιο απογοητευτικές.

Σε μία πρώτη ένδειξη των πιέσεων, τον Σεπτέμβριο η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα έμεινε στάσιμη ύστερα από 15 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης. Οι παραγγελίες για εξαγωγές έκαναν την μεγαλύτερη βουτιά των δύο τελευταίων ετών, ενώ και η ζήτηση στο εσωτερικό παρουσιάζει αδυναμίες.

Το γιουάν έχει χάσει περίπου το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, αλλά αυτό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό για να στηρίξει τις κινεζικές εξαγωγές. Η υποτίμηση του νομίσματος δεν βοηθά ούτε το χρηματιστήριο, που συνεχίζει να αιμορραγεί,  με την αξία των κινεζικών μετοχών να έχει συρρικνωθεί κατά 3 τρισ. δολάρια.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία