BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Τρύπια» η αύξηση τιμών παραγωγού στη γεωργία λόγω εξόδων

Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στον δείκτη τιμών εσόδων (εκροών) και εξόδων (εισροών) στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, όπως φαίνεται στο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών, με την αύξηση στα έξοδα και τις δαπάνες να είναι μεγαλύτερη έναντι της αύξησης των εσόδων.

makrooikonomika

3
0

 Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι επιδοτήσεις, του Αυγούστου του τρέχοντος έτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου του 2017, παρουσιάζεται αυξημένος κατά 3,5%, έναντι μείωσης 2,1% που είχε σημειωθεί πέρυσι.  Ωστόσο υποχώρησε κατά 1,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Πάντως, αυξημένος κατά 0,4% είναι ο μέσος σταθμικός δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτέμβριους 2017- Αύγουστος 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Σεπτέμβριος 2016-Αύγουστος 2017. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την παραγωγή είναι αυξημένα κατά 0,4% για το τελευταίο δωδεκάμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο.

Την ίδια στιγμή όμως ο δείκτης τιμών εισροών (έξοδα-δαπάνες) είναι αυξημένος κατά 3,6%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2017 με τον Αύγουστο του 2016. Ταυτόχρονα αύξηση 0,1% σημειώθηκε στον δείκτη τιμών από τον Ιούλιο αυτού του έτους μέχρι τον Αύγουστο αυτού του έτους. Αυξημένος είναι και ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου κατά 2 %, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

Σημειώνεται πως οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με έτος βάσης το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η αύξηση του δείκτη τιμών εκροών κατά 3,5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 4,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στις μεταβολές των λαχανικών και κηπευτικών, των φρούτων, των πατατών και των σπόρων. Από την άλλη, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισροών κατά 3,6% οφείλεται στην αύξηση κατά 4,3% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στις μεταβολές στο κόστος της ενέργειας και των λιπαντικών, των ζωοτροφών, καθώς και λοιπών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην αύξηση του κόστους συντήρησης και επισκευής μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Επιπλέον αυξήθηκε κατά 0,4% ο δείκτης τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και κυρίως σε ό,τι αφορά στα γεωργικά μηχανήματα και στον εξοπλισμό.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία