BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα οι αποφάσεις για συντάξεις

Νέα δεδομένα στο θέμα της περικοπής των συντάξεων έρχονται στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά όσο αφορά στην εφαρμογή ή όχι του μέτρου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

τσακαλωτος

Agronews

6
0

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» φαίνεται πως από την πλευρά του Βερολίνου προκρίνεται το σενάριο να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές.

Ταυτόχρονα, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.  Οι πληροφορίες από το Βερολίνο έρχονται μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο.

Όλα δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περικοπές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από 1η Ιανουαρίου του 2019.

«Είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις χώρες μας, για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη θετική πορεία για τους πολίτες των χωρών» ήταν η δήλωση Σολτς που έδωσε το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες η Γερμανία στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων, στο οποίο έχει «επενδύσει» ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με κορυφαίους υπουργούς συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στο θέμα των συντάξεων.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός που θα γίνει πρέπει να έχει «έξυπνο περιτύλιγμα». Και αυτό, διότι αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την πανίσχυρη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

Εν αναμονή του κρίσιμου Eurogroup

Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων.

Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι να επιτευχθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Το πρώτο «επεισόδιο» για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται την Πέμπτη, όπου στη διάρκεια του EuroWorking Group, αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενους έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Πηγή:in.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία