BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ενεργός ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους το 2019 λέει η Citigroup

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό προχωρά για ακόμη μία φορά μετά την αναθεώρηση του Οκτωβρίου η Citigroup, καθώς όλες οι μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες κατεβάζουν ταχύτητα.

citi_2

Agronews

0
0

Χτυπάει δε καμπανάκι για νέες μεγάλες προκλήσεις στις αγορές ενεργητικού την επόμενη χρονιά. Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, αφού κληρονομεί τις εμπορικές αντιπαραθέσεις, το πολιτικό ρίσκο, αλλά και τη στροφή σε αυστηρή νομισματική πολιτική.

Οι ειδικοί της Citi εκτιμούν πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 3,1% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Συγκεκριμένα για τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κόσμο αναθεωρούν την εκτίμηση από το 2,2% στο 2% και για τον αναδυόμενο από το 4,6% στο 4,5%. Για το 2020 βλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% και ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού στο 2,5%.

 «Αν και δεδομένα της πραγματικής οικονομίας φαίνονται ενθαρρυντικά, η αναταραχή στις χρηματοικονομικές αγορές και οι οξυμένες εμπορικές αντιπαραθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για βραδύτερη ανάπτυξη» σχολιάζουν. Προσθέτουν δε πως βλέπουν ορισμένους κινδύνους για επιτάχυνση του πληθωρισμού, κάτι που εάν συμβεί σε περιβάλλον αδύναμης ανάπτυξης θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως είναι οι μετοχές.

Η Citi προειδοποιεί ότι η μεγάλη πρόκληση για το 2019 θα είναι το γεγονός ότι οι καθαρές αγορές ενεργητικού θα είναι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αρνητικές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εγκαταλείπουν την ποσοτική χαλάρωση. Η έξοδος από το QE σημαίνει υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους και χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, εξηγεί. Ωστόσο αποφεύγει ακόμη να κηρύξει την έναρξη μίας bear market για τις αγορές μετοχών, δηλαδή απώλειες άνω του 20% από τα επίπεδα ρεκόρ. Αυτό που θα ζήσουν οι αγορές θα είναι μάλλον ένας αναμενόμενος κύκλος διόρθωσης.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Citi εξακολουθεί να ανησυχεί και για το εμπόριο. Προβλέπει δε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες για ανακωχή και σύγκλιση, οι σινο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν ρίχνοντας τη σκιά τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο προσκήνιο παραμένουν πάντα και οι δημοσιονομικές προκλήσεις και ειδικότερα τα αυξανόμενα χρέη. Η Citi επισημαίνει ότι η σταθερή αύξηση του βάρους για κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι ο κόσμος οδεύει προς μία νέα κρίση χρέους. Η απάντηση στο ποιος είναι πιο ευάλωτος σε μία τέτοια περίπτωση, είναι εξαιρετικά περίπλοκη, σημειώνει. Ωστόσο σπεύδει να επισημάνει πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τις αναδυόμενες αγορές, όπως κάποιοι πιστεύουν, αλλά απειλεί εξίσου και τις ανεπτυγμένες.

Όσον αφορά στις συστάσεις της για τους επενδυτές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παραμένει overweight στις μετοχές και underweight στα ομόλογα. Βλέπει επίσης υποτίμηση του δολαρίου, μετά το ράλι της εφετινής χρονιάς, ενώ όσον αφορά τις τοποθετήσεις στα εμπορεύματα είναι προς το παρόν ουδέτερη. Προειδοποιεί τέλος ότι το στοιχείο, που κυριάρχησε το 2018, αυτός της έντονης μεταβλητότητας, θα διατηρηθεί και το 2019.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία