BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ασφαλέστερο καταφύγιο το 2019 τα ομόλογα λέει η Capital Economics

Τα ομόλογα θα αναδειχθούν στο ασφαλέστερο καταφύγιο για τους επενδυτές το 2019, καθώς οι μεγάλες οικονομίες κατεβάζουν συνεχώς ταχύτητα, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να μεταθέσουν ή και να ανατρέψουν πλήρως τα σχέδιά τους για τα επιτόκια και οι αγορές μετοχών ετοιμάζονται για νέα «αιμορραγία».

bondss

Agronews

15
0

Αυτή είναι η πρόβλεψη της Capital Economics για τις εξελίξεις στις αγορές, σε ένα έτος, που χαρακτηρίζεται από κορύφωση του πολιτικού ρίσκου και των εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.

Οι αναλυτές της CE υπολογίζουν ότι οι προπτικές της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά και βλέπουν άκρως ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 1%, για τη νομισματική ένωση των 19 οικονομιών. Υπό τις συνθήκες αυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται να αναγκαστεί  να αφήσει αμετάβλητα, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2020.

Έτσι ενώ ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις σε διάφορες χώρες του ευρώ θα οδηγήσουν σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αυτή πιθανότατα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά υπολογιζόταν. Ειδικά στην περίπτωση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων η απόδοση προβλέπεται να μείνει σταθερή στο 0,25% φέτος και το επόμενο έτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση στο 0,75% το 2019 και 1,25% το 2020.

Περιορισμένες προβλέπεται να είναι οι διακυμάνσεις και για το ευρώ, με τους αναλυτές της CE να αναθεωρούν την πρόβλεψή τους από το 1,20 δολ. στο 1,10 δολάρια για το 2019 και από το 1,25 δολ. στο 1,15 δολ. για το 2020. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου είναι κοντά στο 1,14, οπότε για φέτος προβλέπεται ουσιαστικά ελαφρά υποτίμηση.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές από την άλλη προβλέπεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις, με το πλήγμα όπως προειδοποιεί η Capital Economics να είναι μεγαλύτερο για τις γερμανικές. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι στο όριο της τεχνικής ύφεσης και από τη στιγμή, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη από τον εμπορικό πόλεμο, το Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Υπό τις συνθήκες αυτές ο γερμανικός δείκτης DAX  προβλέπεται να υποχωρήσει στις 10.200 μονάδες στα τέλη της χρονιάς από περίπου 10.950 μονάδες σήμερα, αν και πιθανότατα θα ανακάμψει κοντά στις 11.000 μονάδες έως τα τέλη του 2020. Ο αμερικανικός δείκτης των μετοχών S&P 500 εκτιμάται ότι θα αποχαιρετίσει το 2019 στις 2.300 μονάδες από περίπου 2.600 σήμερα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος την αμέσως επόμενη χρονιά.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία