BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

To Brexit έχει στοιχίσει 17 δισ. στερλίνες στην οικονομία της Βρετανίας

Το Brexit κοστίζει ήδη στα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου, 17 δισ. στερλίνες ετησίως, σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη που ανακοινώθηκε πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες αυτής της εβδομάδας.

brexit123

Χρήστος Διαμαντόπουλος

8
0

Το ποσό θα ισοδυναμούσε με το να πληρωθούν 10.000 περισσότεροι αστυνομικοί να περιπολούν στους δρόμους και με το να εκπαιδευτούν νοσοκόμες για να καλύψουν κάθε κενή θέση στην Αγγλία, και πάλι θα έμενε αρκετό για να καλυφθεί η τρέχουσα συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η έρευνα του Centre for European Reform, εκτιμά ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατά 2,3% μικρότερη από ό,τι θα ήταν εάν η Βρετανία είχε ψηφίσει να παραμείνει στην ΕΕ το 2016.

Το think tank υπολογίζει ότι το μειωμένο ΑΕΠ θα περιόριζε την αγοραστική δύναμη του υπουργείου Οικονομικών κατά 17 δισ. στερλίνες ετησίως ή 320 εκατ. στερλίνες ανά εβδομάδα -περίπου το ποσό που υποσχόταν η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ για το NHS, διαφημίζοντάς το ακόμη και στο πλάι των τουριστικών λεωφορείων.

Την Τρίτη οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο του Brexit σε μια σειρά ψηφοφοριών που θα μπορούσαν να δώσουν στη Βουλή περισσότερη εξουσία για να ελέγξει την επόμενη φάση του Brexit, αν και οι ενδείξεις είναι πως το αδιέξοδο και η αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες.

Αλλά η έρευνα του CER δείχνει ότι ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή θα επιλεγεί, το Brexit έχει ήδη στοιχίσει πολύ στη βρετανική οικονομία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής John Springford δήλωσε ότι "η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ έπληξε την ανάπτυξη, κυρίως λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των χαμηλότερων επιχειρηματικών επενδύσεων.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε την ευρεία ανάκαμψη της ανάπτυξης μεταξύ των προηγμένων οικονομιών το 2017 και στις αρχές του 2018. Και το οικονομικό κόστος της απόφασης μέχρι στιγμής είναι σημαντικό, αν όχι καταστροφικό".

Η πιο πρόσφατη ανάλυση του CER, που δόθηκε στον Independent, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να δημιουργήσει μία "doppleganger” οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου την οποία στη συνέχεια παρακολούθησε από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το doppleganger αυτό κατέγραψε πολύ ρεαλιστικά την πραγματική οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το δημοψήφισμα του 2016, όταν οι οικονομικές επιδόσεις των δύο χωρών απέκλιναν -με το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι κατά 2,3% χαμηλότερο μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2018.

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι το 1% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον δανεισμό 7,6 δισ. στερλίνων. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη διακριτό "μέρισμα Brexit", σημαίνει ότι για μια πραγματική απώλεια 2,3% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει πλήγμα 17 δισ. στερλίνων στα δημόσια οικονομικά.

Επίσης, και είναι σημαντικό, υποδηλώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί στη χρήση 2018-2019 εάν η Βρετανία είχε ψηφίσει α παραμείνει στην ΕΕ.

Ο Springford δήλωσε ότι "το CER θα συνεχίσει να επικαιροποιεί το μοντέλο μας  όσο θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία γι το ΑΕΠ -και ως αποτέλεσμα, θα έχουμε μια αξιοπρεπή βάση να τεστάρουμε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της εξόδου και της παραμονής. Μέχρι στιγμής, το Project Fear  συνεχίζει να είναι πιο κοντά στην αλήθεια".

Τα στοιχεία ου ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, υπογραμμίζουν την ανάγκη παροχής περισσότερων πόρων για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς εμφάνισαν ότι τα βίαια εγκλήματα που καταγράφθηκαν στην Αγγλία και στην Ουαλία έχουν αυξηθεί κατά 19% σε ένα χρόνο, λόγω της μείωσης των αριθμών των αστυνομικών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στον Independent 

Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία