BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Νέα άσκηση προσομοίωσης stress tests τραπεζών από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε νέα δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), η οποία επρόκειτο να ελέγξει τον κίνδυνο ρευστότητας των τραπεζών υπό την εποπτεία της, καθώς και το πόσες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους προτού χρεοκοπήσουν, σε περίπτωση νέας κρίσης, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Τετάρτη.

ektbank

Μαρία Γιουρουκέλη

14
0

Κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ θα προσομοιώσουν τις "δυσμενείς και ακραίες υποθετικές καταστάσεις στις οποίες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες εκροές ρευστότητας" για τον καθορισμό της "περιόδου επιβίωσης" κάθε τράπεζας.

"Η άσκηση θα επικεντρωθεί στις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές των τραπεζών για να υπολογιστεί η 'περίοδος επιβίωσης', δηλαδή ο αριθμός των ημερών που η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μετρητά και εξασφαλίσεις χωρίς πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης", ανέφερε η ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα των τεστ δεν θα επηρεάσουν άμεσα το πόσα κεφάλαια και μετρητά πρέπει να κατέχει κάθε τράπεζα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των αδύνατων σημείων τους.

"Τα αποτελέσματα θα ενημερώσουν τον επόπτη για τη σχετική ευπάθεια των τραπεζών σε διαφορετικές διαταραχές ρευστότητας που εφαρμόζονται στην άσκηση και θα προσδιορίσουν επίσης τις βελτιώσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας των τραπεζών", ανέφερε η ΕΚΤ.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία