BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Λευκή πετσέτα» ρίχνουν οι ευρωπαίοι traders στον αγώνα με τη Wall Street

Οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης εγκαταλείπουν τον αγώνα για την κυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές.

wall_street1-770x433_2

Μαρία Γιουρουκέλη

0
0

Μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι επιχειρήσεις που είχαν περάσει χρόνια επιδιώκοντας τα βαρέα βαρών των ΗΠΑ, περικόπτουν θέσεις εργασίας και κατανέμουν λιγότερα κεφάλαια σε επενδύσεις σε τίτλους που διαπραγματεύονται. Έχουν ρίξει «τη λευκή πετσέτα» σε ένα βασικό κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής μετά από ένα ακόμα έτος κατά το οποίο τα τμήματα διαπραγμάτευσης τους απέτυχαν να συμβαδίσουν με τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους.

«Η μάχη έχει χαθεί» για τις επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, δήλωσε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες ο Jean-Pierre Mustier, πρώην trader παραγώγων και τωρινός επικεφαλής της UniCredit SpA. "Η εμπορική τραπεζική είναι το νέο παράγωγο."

Καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα για το περασμένο έτος αρχίζουν να δημοσιεύονται, δείχνουν ότι οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ακόμα και όταν οι ανταγωνιστές τους στις Η.Π.Α. σημείωσαν κέρδη. Η Deutsche Bank AG παρουσίασε τα πιο αδύναμα αποτελέσματα από την εποχή της οικονομικής κρίσης. Στην Credit Suisse Group AG, οι ζημιές που σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο κάλυψαν τις μειώσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ακόμα και οι γαλλικές τράπεζες που μέχρι πρόσφατα είχαν ξεχωρίσει τις συναλλαγές για ανάπτυξη, αποσύρουν κεφάλαια και περικόπτουν θέσεις εργασίας.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είδαν τις κύριες εμπορικές τους δραστηριότητες να συρρικνώνονται κατά περισσότερο από 9% πέρυσι και κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Στις τράπεζες των ΗΠΑ, τα έσοδα από συναλλαγές αυξήθηκαν.

Οι τραπεζίτες της Ευρώπης έχουν διαμαρτυρηθεί ότι τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα, όπως οι νέοι κανονισμοί, η έλλειψη ενιαίας κεφαλαιαγοράς και μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, ευθύνονται για την παρακμή τους και το Brexit μόνο επιδεινώνει τα πράγματα. Προσθέτοντας τα εμπόδια αυτά, οι τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να υποφέρουν από τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία μειώνουν την κερδοφορία στις παραδοσιακές εταιρικές και λιανικές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Wall Street, αντιθέτως, μόλις έκλεισε το πιο κερδοφόρο έτος, ενώ οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες ανέφεραν κέρδη άνω των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018. Για τους Ευρωπαίους, η καταστροφή του περσινού trading υπερκαλύπτει μια μακρά υποχώρηση. Μεταξύ των πρώτων που «έριξαν την πετσέτα» ήταν η UBS Group AG, η οποία έκλεισε το τμήμα της για το trading στο Stamford, Connecticut, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η Deutsche Bank και η Credit Suisse συνέχισαν τις μεγάλες εμπορικές συναλλαγές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μόνο για να τις περιορίσουν τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: newmoney από bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία