BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ορόσημο το νέο EWG της 5ης Απριλίου για την δόση των 970 εκατ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς συνεχίζονται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση του -άκαρπου- χθεσινοβραδινού EWG για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατεγράφη κάποια πρόοδος, η οποία όμως δεν κρίθηκε επαρκής.

ewg

Agronews

2
0

Άλλωστε, εξ αρχής οι προσδοκίες ήταν … χαμηλές. Αυτό που αναμενόταν ουσιαστικά χθες, ήταν η "εξέταση" της κατάστασης από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με βάση τις παρουσιάσεις που έγιναν από τους θεσμούς αλλά και από την ελληνική πλευρά.

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με… διπλή προθεσμία:

  • Επισήμως ο χρόνος τελειώνει στις 5 Απριλίου, όταν συνεδριάζουν εκ νέου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα εξετάσουν αν μπορεί να εγκριθεί το πακέτο "δόσεων" των 970 εκατ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσω τηλεδιασκέψεως να έχει επικυρωθεί επαρκής πρόοδος σε νέο έκτακτο EWG, όπως ανάφερε έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
  • Ωστόσο, το επόμενο διήμερο έως και την Τετάρτη θεωρείται "ειδικής" σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και τούτο δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης για κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι ο έλεγχος για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν θα γίνει μόνο με βάση την εν λόγω ρύθμιση στην τελική της μορφή. Ειδική σημασία έχουν και οι εφαρμοστικές διατάξεις που θα την συνοδεύουν, οι οποίες θα πρέπει να είναι επίσης έτοιμες πριν την 5η Απριλίου.

Μία ακόμη "ευκαιρία" για διαπραγματεύσεις θα δοθεί από την Δευτέρα, όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η άφιξη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση. Βεβαίως πλέον τα πράγματα περιπλέκονται καθώς το κέντρο βάρους μεταφέρεται από τα νέα μέτωπα στο… παρελθόν.

Πάντως, από πλευράς θεσμών σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κλείσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, μένει να φανεί και αν με τη θέση αυτή θα συμφωνήσουν οι ΥΠΟΙΚ κρατών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία στην σύνοδο της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Το "καλό" σενάριο ήταν να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία χθες σε επίπεδο EWG για να νομοθετηθεί το νέο καθεστώς και να υπάρξει μία απλή επικύρωση στο Eurogroup. Εδώ και ημέρες η εν λόγω προσδοκία ήταν φανερό ότι δεν θα εκπληρωνόταν. Πλέον, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες και αν θα υπάρξει λύση ή όχι στο προσεχές Eurogroup.

Δηλαδή αν το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος θα χρονοκαθυστερήσει με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τις αγορές, την οικονομία αλλά και τις υπόλοιπες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία