BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στο 50-50 οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω Τραμπ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street σχημάτισαν ουρά προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε επενδυτές για την κλιμακούμενη ύφεση και τα ρίσκα που συνεπάγονται την ένταση της εμπορικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

wall-street-women-fearless-girl-statue-1513119941

Πέτρος Γκόγκος

3
0

Μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, εφόσον ο πρόεδρος Τραμπ επιβάλει δασμούς 25% σε μια λίστα αξίας 300 δις δολαρίων με κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο απαντήσει, υποστηρίζει η Morgan Stanley. Από την πλευρά της η JPMorgan Chase σημειώνει πως οι πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση έφτασαν στο 40% από το 25% που ήταν τον περασμένο μήνα.

«Πρόσφατες συζητήσεις που είχαμε με επενδυτές, έχουν ενισχύσει την πεποίθηση  μας ότι οι αγορές υποτιμούν τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων» υποστηρίζει σε έκθεση αναφοράς η Τσεταν Άιχα, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Οι επενδυτές γενικά θεωρούν πως ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για καιρό, αλλά φαίνεται πως παραβλέπουν τις επιδράσεις του στο διεθνές μακροοικονομικό τοπίο», καταλήγει.

Τέτοιες προειδοποιήσεις όμως χρωματίζουν τις οικονομικές αγορές και είναι αυτές που θα βρεθούν στην  ατζέντα των συζητήσεων ενόψει της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα. Άλλωστε η πιθανότητα για μια κατάρρευση των αγορών υπερτονίστηκε και το πρωί της Δευτέρας, όταν όλοι οι χρηματιστηριακοί βιομηχανικοί δείκτες της Ασίας χτύπησαν κόκκινο.

Όπως ενημερώνει συναδέλφους του ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan, Μπρους Κασμαν σε σχετική έκθεση, η παγκόσμια οικονομία δείχνει πως είναι έτοιμη να γλιστρήσει και να βρεθεί σε μια καθοδική τάση για το υπόλοιπο του έτους.

Τον συναγερμό σημάνει και η Goldman Sachs, η οποία αναθεώρησε υποβιβάζοντας τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν στο 2% από το 2,5% που ήταν νωρίτερα.

Ας σημειωθεί εδώ πως οι εμπορικές εντάσεις αποκτούν έναν παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς σιγοβράζει η ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί εκ νέου και το Μεξικό με επιβολή δασμών ως αντίμετρο στην παράνομη  μετανάστευση.

Η Μorgan Stanley εξηγεί στους πελάτες της ότι εφόσον συνεχιστούν οι εντάσεις, η ανάπτυξη θα μειωθεί λόγω αυξημένων κοστών, μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης και περιορισμού επενδύσεων από τις εταιρείες.      

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία