BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Εκδόσεις ομολόγων το α' τρίμηνο του 2020 σε ελληνικές τράπεζες

Η θετική εικόνα της αγοράς οδηγεί τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων Tier II το πρώτο τρίμηνο του 2020.

tromaktiko-1991371-210053-696x478

6
0

Ήδη η Alpha Bank μίλησε για έκδοση ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο πως και οι άλλες δύο τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, για να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι κεφαλαίων. Το ύψος των εκδόσεων εκτιμάται πως δεν θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο τράπεζες.

Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να έχουν το βλέμμα στραμμένο στα κόκκινα δάνεια και μόνον, όπως φάνηκε και από τα conference calls των τραπεζών που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Όπως άλλωστε ανάφερε στη «Ν» έγκυρο τραπεζικό στέλεχος, τα αποτελέσματα σε όποιο επίπεδο και να φθάσουν, στην παρούσα φάση δεν απασχολούν τους ξένους: α. διότι αυτοί γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν αν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, β. γιατί τα κόκκινα δάνεια συστήνουν μια καινούργια αγορά για την οποία οι ξένοι ενδιαφέρονται.

Έτσι λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ που είναι αυτή η οποία έχει και το μεγαλύτερο θέμα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, υποσχέθηκε επιτάχυνση στη λύση του ζητήματος, μιας και το ποσοστό των NPEs επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται σε πλέον του 51% και επομένως η ανάγκη μείωσης εμφανίζεται επιτακτική. Άλλωστε η τράπεζα έλαβε άλλα 700 εκατ. ευρώ προβλέψεις κυρίως λόγω MIG.

Για τις Eurobank και Alpha Bank τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Έτσι, η πρώτη από 31% ποσοστό NPEs θα οδηγηθεί μετά τις τιτλοποιήσεις στο 15%, ενώ η Alpha Bank από 45% θα οδηγηθεί στο 20%. Η Εθνική βρίσκεται στο 34% και είναι από τις τράπεζες που έχουν το μικρότερο πρόβλημα, μιας και έχει λάβει σημαντικές προβλέψεις, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τον στόχο μετά τις τιτλοποιήσεις, όπως δεν το έπραξε και η Πειραιώς.

Είναι πάντως φανερό πως η αύξηση των προμηθειών στα 12 δισ. ευρώ στο project «Ηρακλής» συμβαίνει καθώς θεωρείται απολύτως βέβαιο πως η επιτάχυνση της Πειραιώς αλλά και τα σχέδια της Εθνικής θα οδηγήσουν σε ανάγκες μεγαλύτερες των 9 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί. Άλλωστε η Eurobank μίλησε για 1,5 δισ. ευρώ κεφαλαιακή επίπτωση, ενώ η Alpha Bank προσδιόρισε την επίπτωση από την τιτλοποίησή της σε κάτι πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. 

Συμμετοχή σε πλήθος roadshows

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται άφιξη διεθνών οίκων στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από roadshows σε Ευρώπη και Αμερική, στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το «παρών». Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5/12 αντίστοιχο roadshow της Autonomous στο Λονδίνο.

Στις 6 Δεκεμβρίου είναι το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9/12/19 το roadshow Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για δύο ειδών επενδύσεις: από τη μία για τις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» και από την άλλη για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων υπό ένα πλήθος προϋποθέσεων. Σε ό,τι αφορά την πρώτη πάντως αγορά το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζεται και πολύ σύντομα οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία