BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πτώση στις ασιατικές αγορές εξαιτίας του κοροναϊού

Το χρηματιστήριο της Κίνας υποχώρησε σχεδόν 3% την Τρίτη, συμπαρασύροντας πτωτικά τις κυριότερες ασιατικές αγορές, καθώς η ραγδαια εξάπλωση του νέου κοροναϊού και ο αυξανόμενος απολογισμός των κρουσμάτων στην Κίνα έχει φοβίσει τους επενδυτές.

china-health_pneumonia

4
0

Εχθές οι κινεζικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα την πόλη Βουχάν στην επαρχία Χουμπέι, που φαίνεται να αποτελεί την εστία του κοροναϊού, ενώ εντείνουν και τα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωσή του, δεδομένου ότι το ξέσπασμα του ιού συνέπεσε με την εορταστική περίοδο για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και αναμένεται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Εν τω μεταξύ σήμερα, συνεδριάζει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αποφασίσει εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, καθώς εχθές ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

Στην Κίνα ο Shanghai composite υποχώρησε κατά 2,75% στις 2.976,53 μονάδες, ενώ ο Shenzhen σημείωσε απώλειες 3,49% στις 10.685,27 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε επίσης κατά 1,94% στις 27.794 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε επίσης απώλειες κατά 0,93%, κλείνοντας στις 2.246,13 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,98% και έκλεισε στις 23.795,44 μονάδες, επηρεασμένος και από τα αδύναμα στοιχεία για τις ιαπωνικές εξαγωγές, που έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και οι παραγγελίες προς την Κίνα αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 10 μήνες.

Ειδικότερα, οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν 6,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο και κατέγραψε πτώση για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Η πτώση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την πτώση του 5,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο ήταν καλύτερη από το 7,9% του Νοεμβρίου.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε σε 152,5 δισ. γιεν (1,39 δισ. δολάρια).

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς την Κίνα τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν 0,8% σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για αυτοκίνητα και μηχανές κατασκευής επεξεργαστών.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,63% στις 7.088 μονάδες.

 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία