BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Υποχωρεί 1.031 μονάδες ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει 1.031 μονάδες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η επιδημία του κοροναϊού παίρνει μορφή πανδημίας.

psbxg31545455383143

5
0

Στα χαμηλά της ημέρας ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να κατρακυλά 1.080 μονάδες.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν και η εμφάνιση νέων περιστατικών σε πολλές άλλες χώρες διαμόρφωσαν σήμερα κλίμα έντονης ανησυχίας για τον κίνδυνο μιας πανδημίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πορείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Σεούλ έχει αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τον ιό στο ανώτατο επίπεδο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 750 - καθιστώντας τη Νότια Κορέα τη δεύτερη πιο επηρεασμένη χώρα του κόσμου μετά την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στην Ιταλία, με επίκεντρο τον βορρά της χώρας, έχουν ξεπεράσει τα 200, ενώ επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην ήδη αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα επιτόκια της ήδη σε ιστορικά χαμηλά, δεν έχει την αναγκαία "δύναμη πυρός" για να στηρίξει μόνη της τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να δρομολογήσουν γενναία πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της μέχρι τον Ιούλιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κρατούν χαμηλούς τόνους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida δήλωσε ότι η Fed συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την επιδημία του κοροναϊού, προσθέτοντας πάντως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε 1.031,61 μονάδες (-3,56%) και έκλεισε στις 27.960,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε βουτιά 355,31 μονάδων (-3,71%) διολισθαίνοντας στις 9.221,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 111,86 μονάδες (-3,35%) στις 3.225,89 μονάδες.
Σημειώνεται ότι με τις απώλειες που κατέγραψαν σήμερα ο Dow και ο ευρύτερος S&P 500 έχασαν το σύνολο των κερδών τους για το έτος.  

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι UnitedHealth Group (-7,84%), American Express (-4,97%) και Cisco Systems (-4,96%).

Οι αποδόσεις των ομολόγων, στο μεταξύ, διολισθαίνουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Ειδικότερα, η απόδοση στο 10ετές υποχωρεί 7 μονάδες βάσης στο 1,397%, που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2016, προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό του 1,32%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων: Οι μετοχές της American Airlines Group κατρακύλησαν 8,5%, η Delta Air Lines έχασε 6,3%, ενώ ο τίτλος της United Airlines Holdings υποχώρησε 3,3%.  Ο δείκτης Dow Jones Transportation Average σημείωσε βουτιά 3,7%.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων: Οι μετοχές της Norwegian Cruise Line Holdings έχασαν 9,35%, ενώ οι Carnival και Royal Caribbean Cruises υποχώρησαν 9,4% και 8,95% αντίστοιχα.

Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο κλάδος της ενέργειας με τον δείκτη S&P 500 Energy να χάνει 4,7% με φόντο την κατρακύλα των τιμών του αργού σήμερα

Από τον χώρο της τεχνολογίας, η Apple έχασε 4,75% στον απόηχο της προειδοποήσης της εταιρείας ότι δεν θα πετύχει τους στόχους της για το α'  τρίμηνο λόγω των διαταραχών που έχει προκαλέσει η επιδημία στην Ασία.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί ακόμα πανδημία, κάνοντας λόγο για "επιδημίες σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου".

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία