BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αμετάβλητα τα επιτόκια, επιπρόσθετη ρευστότητα από την ΕΚΤ

Πρόσθετες δράσεις αναχρηματοδότησης για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευκολύνσεις στις τράπεζες αλλά και επιπλέον αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Τι αποφάσισε το συμβούλιο της ΕΚΤ.

lagardde_2

11
0

Δεν ακολούθησε το παράδειγμα της FED και της Boe μειώνοντας τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊό, ανακοίνωσε:

  1. Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.
  2. Στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο τοπυ 2020 ως το Ιούνιο του 2021.  

Αυτές οι δράσεις θα στηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό στις οντότητες που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, το επιτόκιο στο TLTRO III θα είναι 25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις δράσεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Επιπλέον, το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο, όπως έχουν καταγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου.

  1. Πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα  τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.  
  2. Η επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η "φιλόξενη" νομισματική πολιτική.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Η ώρα των αποφάσεων της ΕΚΤ για αποτροπή της κρίσης του 2008
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία